Pet pitanja: Milan Glavaški

Milan Glavaški nikad nije bio zauzetiji, reklo bi se. Turneja sa Rebel Star počinje koncertima u Beogradu i njegovom rodnom Bečeju, a iz štampe izlazi i knjiga sa tekstovima njegovih pesama. Živi u tri države, Planira da pokrene fusion projekat sa jednim mladim muzičarem. Postavili smo mu pet kratkih pitanja u vezi sa svim tim.

1. Pre deset godina u jednom intervjuu rekli ste da se ne identifikujete sa prva dva albuma benda jer ste mnoge stvari mogli drugačije da kažete. Ovo nije nimalo čudan koncept, od bendova koji ne sviraju albume na kojima je bila njihova najpopularnija postava, pa do režisera koji su do početka ovog veka filmove kojima su bili nezadovoljni potpisivali imenom Alan Smithee. Pošto sada izdajete knjigu sa tekstovima svojih pesama da li se to promenilo, ili su oni tu samo „reda radi“?

Identifikujem se sa prva dva albuma, ako uzmeš u obzir period života kada su nastale i ko sam i kakav tada bio. Mnogo se toga promenilo, ali ne bežim od prva dva albuma i zadovoljan sam pesmama i tekstovima. Bio sam i ostao nezadovoljan produkcijom, ali sam dao svoj maksimum, s obzirom na tadašnje znanje i okolnosti snimanja u kućnom studiju. Sviramo gotovo ceo prvi album na novim svirkama.

2. Kako se skupila trenutna postava Rebel Star i da li je otežavajuća okolnost što ste rasuti u nekoliko zemalja?

Ova postava je nastala u jednom slučajnom susretu u bašti Vintage Industriala u Zagrebu. Našli smo se na kafi i ja sam pomenuo da imam pesme ali nemam bend pa su Zvonka i Daniel predložili da se učlane u Rebel Star. Sve ostalo se desilo lako i lepo kada imaš prave ljude. Svako ima svoj zvuk i stil, neguju vrhunski ton i jako pametno sviraju. Sa dolaskom Ekija na bubnju i Gorana na basu nekako smo kompletirali i izbalansirali postavu . Svi smo sličnih godina, svi radimo ali smo izuzetno posvećeni muzici.

 

Milan Glavaški
Milan Glavaški // foto: Iva Tanacković

 

3. Vreme je za stereotipno trik pitanje! Ako biste mogli da izdvojite jednu, ali samo jednu najdražu pesmu… koja bi to pesma bila?

To se menja kako vetar duva. Sada mi je omiljena pesma So sa prvog albuma zato što joj je ovaj bend ulio novi život i izvukao maksimum iz takve minijature.

4. Tokom života vas nije držalo mesto, što bi se reklo. U kojoj zemlji je najlepše stvarati i zašto?

Živim na relaciji Mađarska-Istra-Srbija, uz mnogo dodatnog putovanja. Ne treba mi mesto niti instrument da stvaram, samo trenuci samoće i inspiracija – bilo gde. Ako već moram da biram najlepše je i dalje u mom podrumu u Sent Andreji u Mađarskoj, gde sam okružen svime što mi treba da u rekordnom roku napravim demo snimke.

5. Sa kojim mladim izvođačima biste sarađivali, a da nisu sa iste etikete?

Radio bih i radiću sa svojim sinom Andrejem koji je veoma interesantan bubnjar i lepo je praviti pesmu oko njegovih ritmova. Napravićemo jedan potpuno blesav fusion projekat koji će se zvati Vashy. Počeli smo da komponujemo samo ritmove i rifove i baš je ludo, a istovremeno iznenađujuće ozbiljno.

Hvala Milanu na odgovorima! Ne zaboravite da redovno pratite objave Rebel Star, kako biste znali dolaze li kod vas tokom ove turneje.

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu