Drugi ovogodišnji Džez za Dž u subotu – predstavlja nam se Viktor Tumbas kvartet!

Program koncertnog serijala „Džez za DŽ“ 10. septembra posvećen je studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je Viktor Tumbas, student džez pevanja.

Ovaj perspektivni vokalista i kompozitor osnovao je 2018. prvi autorski bend, sa kojim je već imao više nastupa. Sa kvartetom, koji čine njegove kolege studenti FMU, Aleksa Milijanović za bubnjevima, Stevan Milijanović na klaviru i David Gegić na kontrabasu, Viktor će izvesti program koji čine autorske numere članova benda, kao i standardi u autorskim aranžmanima.

YouTube player

Viktor Tumbas rođen je u Somboru 1999. godine. Interesovanje za muziku i pevanje počeo je da pokazuje još u ranom detinjstvu. Sa sedam godina počinje da pohađa Osnovnu muzičku školu ,,Petar Konjović“ u Somboru, na instrumentalnom odseku, modul violončelo. Srednju muzičku školu u svom rodnom gradu upisuje 2014. godine i pohađa isti modul. Treću godinu nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici, gde pored svog primarnog instrumenta pohađa privatne časove pevanja. Tokom srednje škole više puta je nastupao na takmičenju Dani muzike u Bačkoj Topoli, kao i na Festivalu Jazzik. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek za Džez i popularnu muziku – modul Pevanje u klasi Vesne Petković, upisao je 2018. Iste godine osniva svoj prvi autorski bend Placid Bees, sa kojim nastupa na Novosadskom džez festivalu i Youth jazz and rock festivalu u Subotici, izvodeći obrade poznatih džez standarada i autorske numere. Na početku studija stupa u bend Oktatonik, čiji član je bio do 2019. Od kraja iste godine aktivno nastupa sa Bendom Vasila Hadžimanova.

Viktor Tumbas promo
Viktor Tumbas promo // foto: Tanja Maksimović

Tokom prethodnih devet godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada učenicima studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 10 godina rada. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Vojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Jensen.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.