Džez za dž – deseta sezona u Domu omladine Beograda ovog septembra

Dom omladine Beograda slavi deseti rođendan koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“!

Jednom nedeljno, od 3. do 24. septembra 2022. u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će i ove godine imati priliku besplatno da čuju kvalitetne domaće džez izvođače mlađe generacije.

Džez za dž 10. sezona Dom omladine Beograda 2022.
Džez za dž – 10. sezona Dom omladine Beograda 2022.

Ovaj ciklus koncerata pokrenut je 2013. godine sa ciljem da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, „DŽEZ ZA DŽ“ za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

U susret 38. Beogradskom džez festivalu, koji će pod sloganom „JAZZBEATS“od 26. do 30. oktobra tradicionalno ugostiti domaće i strane muzičare koji pomeraju granice džeza, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri odlična džez koncerta kao svojevrsno zagrevanje za najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival!

Deseti ciklus koncerata „Džez za DŽ“ otvoriće 3. septembra Kvartet Bojana Cvetkovića, jednog od angažovanijih pijanista novije džez generacije. Bend okuplja izvrsne muzičare: Luka Ignjatović (saksofon), David Gegić (kontrabas), Nikola Banović (bubnjevi), a u junu ove godine objavili su svoj prvi autorski album „Joy“ (PGP-RTS), koji će ovom prilikom predstaviti publici.

YouTube player

 

Program 10. septembra posvećen je studenatima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je Viktor Tumbas, student četvrte godine džez pevanja. Ovaj perspektivni vokalista i kompozitor osnovao je 2018. prvi autorski bend, sa kojim je već imao više nastupa. Sa kvartetom, koji čine Aleksa Milijanović za bubnjevima, Stevan Milijanović na klaviru i David Gegić na kontrabasu, Viktor će izvesti program koji čine autorske numere članova benda, kao i standardi u autorskim aranžmanima.

YouTube player

 

Subota, 17. septembar rezervisana je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet talentovane gitaristkinje Jovane Grubić. Članovi benda su Lav Vozlić (bas gitara), Nikola Šašković (klavir), Mihailo Novakov (bubnjevi), a posetiocima Doma omladine pripremili su repertoar sačinjen od poznatih bi-bap standarda, ali u novim aranžmanima pisanim specijalno za ovu priliku.

U završnici jubilarnog koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 24. septembra, nastupiće još jedan mladi talenat domaće scene: saksofonista Filip Sokač, sa svojim kvintetom. U bendu su Lazar Šarenac – truba, Minja Mijušković – klavir, Milija Paunović – kontrabas i Časlav Šehović – bubnjevi. Program koji će svirati biće omaž hard-bap eri, pravcu džez muzike nastalom sredinom 50-ih godina 20. veka, koji se razvijao pod uticajem ritam i bluz, gospel i bluz muzike, posebno primetnim u sviranju saksofona i klavira.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Tokom prethodnih devet godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada učenicima džez odseka SMŠ „Stanković“ i studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovim obrazovnim institucijama.

YouTube player

Publika koncertnog serijala „DŽEZ ZA DŽ“ do sada je imala priliku da čuje sledeće izvođače: Max Kochetov Quartet, Eyot, Luka Ignjatović Kvartet i Trio, Majamisty Trio, Beti Đorđević, Nada Pavlović, Irena Blagojević, Milan Petrović Kvartet, Fish in Oil, Tetratones, Milan Petković Trio, Katarina Kačunković Trio, Stoiks, Loud Gretches, House Of Jade, Quantum Field, Katarina Kočetova Trio, Miloš Čolović Trio, Vladimir Tubić Kvintet, Mona Nheili Trio, DHARMA – Jasna Jovićević i Armand Mesaroš, Miljan Mitrović Kvartet, Dragan Ćalina Kvartet, Oktatonik, Časlav Šehović Kvartet, Miloš Bosnić „Bosque“, Luka Malko Trio, Novak Mijović Trio, Minja Mijušković Trio, Sašo Popovski Trio…

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.