Lazarus fest 2022, The Fourth Coming – Odličan, pakleni line-up za dobru zabavu!

Četvrto izdanje Lazarus Festa zakazano je za 22. oktobar, a održaće se u Domu kulture mesta Lazareva u organizaciji udruženja građana „RNR Zona Lazarevo“, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina, MZ Lazareva i KC Zrenjanina. Ono što je kuriozitet za ovo izdanje jeste prvi korak ka internacionalizaciji festivala, pa u tom smislu po prvi put imamo jedan sastav iz Mađarske i jedan sastav iz Hrvatske u programu. Ono što je ostalo isto jeste naša vernost andergraundu i potpuno neprofitnom karakteru festivala, kao i negovanju modernijih žanrovskih strujanja ali i „građenju mostova“ između generacija ljubitelja čvrstog gitarskog zvuka.

Line-Up:

RESTORE (Zrenjanin / Novi Sad, Srbija)
all-female peace metal / hardcore

Jedan su od najmlađih sastava na sceni trenutno, sve su devojke, ima ih tri i donose nam poruke mira i trezvenosti iz ugla dečije naivnosti u najpozitivnijem smislu, nasušnim u vremenima u kojima su upravo te dve stvari žrtvovane silama mraka i pohlepe u svetu odraslih. Dotične poruke su upakovane u teške hardcore punk i metal rifove ritmove koje ove mlade devojke isporučuje sve sigurnije. Za sada imaju objavljena tri singla: „Peace“, „Straight Edge“ i „Put za raj“. Restore su: Andrea Radojčić (gitara/vokal), Teodora Medić (bas gitara / prateći vokal), Iva Jeftić (bubnjevi).

SIDES (Beograd, Srbija)
djent / progressive metalcore

Vreme je da se jedan fazon istera do kraja – čuvena je replika iz kultnog filma „Dečko koji obećava“, a čini se da djent fazon na ovim prostorima i nije baš doživeo nekakvu veću ekspanziju, a kamoli svoj vrhunac. Da se to promeni staraju se momci iz sastava Sides koji se upravo, u svom zvuku, snažnije i kvalitetnije nego iko ovde oslanjaju na Meshuggah / Northlane nasleđe. Uveliko rade na svom prvom albumu, a za sada imaju objavljene singlove: „Essence / Voices“, „Bloom“, „Quiet Soul“.

LEDNIK (Novi Sad, Srbija)
post-metal / post-rock / instrumental

Kada govorimo o unikatnim i retkim biserima na domaćoj sceni, nemoguće je zaobići sastav Lednik, koji se svojim prvim albumom pod nazivom „Celestial Monuments“ pozicionirao kao jedan od najkvalitetnijih izdanaka post-rock i post-metal scene u ovom delu svetu. Osim toga, nemoguće je govoriti o istorijatu našeg festivala bez priče o ovom sastavu koji je među prvima poverovao u našu ideju i uzeo učešće u događaju koji mi smatramo nultim Lazarusom pre tačno 5 godina. Neka ta simbioza traje još dugo! Lednik su: Dražen Đorđević (gitare), Eduard Tokoš (bubnjevi / klavijature), Alen Habek (gitare), Goran Zečević (bas).

JENNER (Beograd, Srbija)
all-female thrash / heavy metal

Plamen stare škole heavy / thrash metala u svojoj najboljoj tradiciji na ovogodišnjem izdanju festivala nosiće tri dame, prizivajući duh osamdesetih kada su pomenuti žanrovi doživljavali svoju najveću globalnu ekspanziju. Dvostruki kuriozitet vezan za sastav Jenner sastoji se u tome što je ovde reč ne samo o jednom od najkvalitetnijih heavy / thrash revival sastava sa ovih prostora koji je rado viđen i na izvan granica Srbije, već i o sastavu koji uspešno prevazilazi kulturološki mačoizam, na koji i sam žanr u svoje vreme nije bio imun. Do sada su objavile album pod nazivom „To Live is to Suffer“ i EP pod nazivom „The Test of Time“, oba za francuski Infernö Records. Jenner su: Aleksandra Lioness Stamenković (gitare, vokali), Anja Mirković (bas), Selena Simić (bubnjevi).

 

Lazarus fest 2022. poster
Lazarus fest 2022. poster

TORN FROM EARTH (Budimpešta, Mađarska)
post-metal / doom / sludge

Mađarski sastav Torn From Earth stupio je na scenu 2005. godine, gotovo u isto vreme kada je post-metal doživljavao svoj globalni proboj predvođen sastavima Isis i Cult of Luna, a na nasleđu sastava Neurosis, i od tada su izbacili tri EP izdanja: „Torn from Earth“, „Lost and Found“, „Loss“; i jedan album pod nazivom „Self“. Glavni adut ovog sastava jesu upravo nastupi uživo i već su postali rado viđen gost u Srbiji nastupajući na festivalima „Ljubav i bes“ i „Mount of Artan“, a ove godine po prvi put pohode Lazarus Fest! Torn From Earth su: Viktor Hatalyák (gitare, vokali), Ödön Sultz (bas, vokali), Gáspár Binder (bubnjevi).

DEFIANT (Požega, Hrvatska)
blackened death metal

Sastav Defiant ima 17 godina staža na sceni, a nastao je ponajviše pod uticajem slavne poljske blackened death metal scene i sastava kao što su Behemoth, Vader, Hate, Decapitated i drugi. Iza sebe ima četiri albuma: „The End of Beginning“, „Era of Substitution“, „Morbid Spiritual Illness“, „Insurrection Icon“; a trenutno promoviše svoj novi EP pod nazivom „Vanguards od Misrule“, koji je izašao 27. maja ove godine. Pripremite se za najekstremniji sastav ikada viđen na Lazarus Festu! Defiant su: Kristijan Krpan (gitare), Tomislav Kuternik (vokali), Sead Hadžić (bubnjevi), Khargash (bas).

VIOLENT CHAPTER (Beograd, Srbija)
modern hardcore / metalcore

Sa 16 godina staža na sceni sastav Violent Chapter spada u pionire modernijeg hardcore i metalcore zvuka kod nas. Sastav je pretrpeo mnogobrojne promene u postavi dok se konačno nije ustalio u postavi: Uroš Aleksić (bubnjevi), Miloš Srnić (gitare), Miloš Marjanović (vokali), Nenad Domuz (gitare), Aleksa Milošević (bas, vokali). Iza sebe ima dva albuma: “Traces“, „Inverse Midas“, i tri EP izdanja: „Trapped“, „Selfmonument“, „Servitude“. Osim benda, ovi momci su u misiji kreiranja scene bazirane na bratstvu kroz festival koji organizuju u svojoj režiji pod nazivom „Decaying With the Boys“, pa je njihov nastup na Lazarusu ujedno i prilika za bratimljenje ova dva događaja i jačanje scene na relaciji Zrenjanin – Beograd.

Ulaz je besplatan.

Ako želite da podržite festival, to možete učiniti donacijama na dinarski račun: 325-9500700031619-10.
(Primalac: Udruženje ljubitelja rok muzike „RNR Zona Lazarevo“)

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.