Turbo trans turisti konačno objavili drugi album, „Ništa Nije Strašno”.

Posle višegodišnjih najava Turbo Trans Turisti imaju čast da predstave album „Ništa Nije Strašno” sa dvanaest pesama snimljenih u kućnoj produkciji uz pomoć prijatelja i porodice. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcampu („plati koliko želiš”) i YouTube, a novi singl je „Glupa planeta”.

YouTube player

 

Više od pet godina prošlo je od debija braće Mijušković, Boška i Nikole, i albuma „Levo ili Desno” (Balkan Veliki). Pripreme za prvi album bile su duge i ozbiljne, uz učešće prijatelja, porodice, renomiranih muzičara i gurua, a reakcije i publike i kritike bile su fantastične.

Turisti su se predstavili kolekcijom pesama koja je bila žanrovski neuhvatljiva energetska bomba, pametna i znalački odsvirana. Ali, pošto se na „kamenje koje se ne kotrlja hvata mahovina”, braća su posle toga ušla u kotrljajuću fazu „bacanja kamenja na sistem“ i krenuli nekim svojim krivudavim putem. U jednom trenutku napravili su i izdavačku kuću Anderklas (objavili su albume grupa Moloa, Laplander i New Church), snimili par vizionarskih spotova i nekom suludom ritmikom izbacivali EP izdanja i singlove koji su pretili da jednom budu deo neke veće celine.

Turbo trans turisti promo foto Konstantin Kondukhov
Turbo trans turisti promo foto Konstantin Kondukhov

Nizali su se spotovi za pesme „Šimpanza”, „Javi se”, „Ništa nije strašno”, „Sreća je”, „Sivi dani”, „Valhala” i „Problem” – svi su bili vizuelno atraktivni, nemirni i neuhvatljivi. I sada je trenutak da se stvar uozbilji! Naznake toga mogle su da se vide na nekoliko eksplozivnih koncerata ove godine (Niš, Beograd, Sofija), onda i odlukom da se Anderklas pridruži kolektivu Pop depresija-Kišobran u daljem radu i sada je pred vama kompletan album „Ništa Nije Strašno”, sa dvanaest pesama, sto pedeset scena, petsto ideja i „hiljadu” statista. Ovo je pankerski bedeker dvojice momaka koji vole džez, hip-hop i eksperimente, vrištanje i horsko pevanje, Cinéma vérité i dokumentarce snimane iz ruke… Zvanično je ovo drugi album braće Mijušković, a prvi pod imenom Turbo Trans Turisti i više nema nazad: za sedam dana na digitalnim platformama biće dostupan i „Levo ili Desno”, a sledeća godina biće u znaku koncerata, novih pesama i novog albuma.

Šta za Džimija i Boška predstavlja „Ništa Nije Strašno”?
„Ništa Nije Strašno za mene je album gde smo bratski do kraja istraživali muziku i uticaje koji su nas najviše zanimali. Sebi smo nametnuli da se vodimo instiktima, svesni podneblja kojem pripadamo, tako da je ispipavanje tog muzičkog DNK-a bilo važnije nego bavljenje samom formom,“ kaže Nikola „Džimi”.

https://popdepression.bandcamp.com/album/turbo-trans-turisti-ni-ta-nije-stra-no

„Sa ove distance kada vidim, album Ništa Nije Strašno je međuigra različitih muzičkih ideja i negativnih emocija, koje zajedno, kao jedno, plivaju iz pesme u pesmu,“ smatra Boško.

Turbo trans turisti promo foto Konstantin Kondukhov
Turbo trans turisti promo foto Konstantin Kondukhov

U narednom periodu očekujte i jedan atipičan video sešn sa više segmenata, koji će verovatno na najbolji i najdirektniji način predstaviti kompletan album, ali i Mijuškoviće u raznim životnim situacijama. Snimanje albuma „Ništa Nije Strašno“ pomogao je Sokoj iz fonda za kulturna davanja.

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu