Održana promocija Idola na vinilu – „Odbrana i poslednji dani“ u luksuznom izdanju u Zagrebu

U zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti održana je promocija reizdanja albuma na vinilu „Odbrana i poslednji dani“ benda Idoli.

Pored članova benda Srđana Šapera i Zdenka Kolara, promociji je prisustvovala i Dina Divljan, žena Vlade Divljana. Direktor Croatia Records Želimir Babogredac osvrnuo se na jubilej 40 godina od izdavanja ovog albuma, dok su muzički kritičari: Hrvoje Horvat, Dragan Ambrozić i Zorica Kojić govorili o njegovom značaju čija aktuelnost ne prestaje ni posle četiri decenije.

Album „Odbrana i poslednji dani“ proglašen je najboljim rok albumom svih vremena od strane rok kritičara sa područja bivše Jugoslavije, kao i hrvatskog izdanja magazina „Roling Stone“. Zanimljivo, reizdanje ovog albuma na vinilu bilo je najprodavaniji nosač zvuka poslednjih sedmica u Hrvatskoj.

„Osećaj je izvanredan jer niko niti u snu nije mogao da očekuje da će ova ploča 40 godina kasnije imati ovakvo priznanje. Skromno ću reći da nisam to očekivao, ali ne mogu reći da mi nije drago i da nisam ponosan zbog toga”, rekao je Srđan Šaper i dodao da je „Odbrana” bila drugačija, a na kraju nije bitno hoće li publika to razumeti. „Taj osećaj je bio jedna stvaralačka sreća”, ističe.

Promocija izdanja u Zagrebu
Promocija izdanja u Zagrebu // foto: Karla Matulina

„Lepo je kad se ovo dogodi, jer je priznanje jedna divna stvar, kad netko primeti što radite i kako radite. Ništa nije lepše od toga”, rekao je Zdenko Kolar i naglasio da su Idoli bili idoli dok su se zezali. „Dok smo se mi zabavljali sami sa sobom, pravili viceve na svoje i tuđe račune, te o tome pevali i pravili stihove, to je funkcioniralo. Kad smo morali postati ozbiljni onda je stvar pukla. Ali to je s mnogim bendovima slučaj”.

„Ne može čovek da ne bude ponosan. Vlada je pokušavao i uspevao u tome da sebe ne shvaća previše ozbiljno i da se ne vraća na stare stvari, odnosno ne uljuljkuje u nekoj slavi. To mu je bila jedna od najlepših osobina. Ali znam sigurno da bi bio sretan i ponosan. Ovo je toliko lepo i s ukusom i merom napravljeno, a uopće biti prisutan nečemu što je čovek uradio 40 godina ranije i da se o tome priča 40 godina kasnije, velika je stvar. Hvala Croatia Recordsu i Jugotonu na ovome”, istakl je Dina Divljan.

Promocija izdanja u Zagrebu
Promocija izdanja u Zagrebu // foto: Karla Matulina

U prostorima MSU-a u Zagrebu ovom prilikom Croatia Records je postavila izložbu s fotografijama Idola, legendarnih fotografa Goranke Matić i Gorana Vejvode. Većina fotografija nalazi se u pratećem materijalu uz luksuzno izdanje albuma „Odbrana i poslednji dani“, kao i intervjui sa članovima benda te poslednji intervju Vlade Divljana.

Promocija je završila dodelom priznanja za doprinos u diskografiji, koje su iz ruku Želimira Babogredca, direktora Croatia Records, dobili Srđan Šaper i Zdenko Kolar.

Album je dostupan na svim prodajnim mestima Jugoton/Croatia Records i u webshopu.

(izvori: nova.rs, B92.net i musicbox.hr)

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.