Prvi Highwaystar Fest ovog vikenda u Valjevu – požurite

Prvi Highwaystar Fest biće održan predstojećeg vikenda, odnosno 3. i 4. septembra u Holu Centra za Kulturu u Valjevu(Art Holu).

Festival je ove godine koncipiran tako da će prve večeri nastupiti pet bendova, lokalni Y.O.X, Aftershock, Revolt i Sunfire, kojima će se pridružiti Ascend koji dolazi iz Aranđelovca i Beograda, a drugog popodneva i večeri će muziku puštati Rastko – osnivač magazina Highwaystar i Luka Velimirović(Level Party).
Ulaz na festival je besplatan i biće poklon Valjevcima i svima koji dođu na isti. Cilj je da se grad pokrene i da se priča o festivalu proširi i svake godine postepeno raste.

Y.O.X je jedan od najlegendarnijih metal bendova na srpskoj metal sceni već godinama unazad. Nastao je 2005. godine i osnovali su ga najbolji prijatelji, a kasnije i kumovi, Goran i Srđan, ujedno i jedina dva člana benda iz originalne postave. Bend trenutno radi između Valjeva i Čačka, pošto dva Čačanina, Đorđe i Vlada, sada čine ostatak benda. Bend je za 16 godina postojanja snimio dva demo albuma, “Sin never dies” i “Conception of Circle”, kao i mnogo demoa, singlova i spotova.

YouTube player

Ascend je nastao početkom 2021. godine i sastavljen od članova iz Aranđelovca i Beograda. Bend karakteriše miks modernog i old school heavy metala sa velikim akcentom na melodiji u svom celokupnom zvuku. Bend je osvojio nagradu publike na 10. BARF-u, te učestvovao na Bunt rok festivalu na RTS-u. 31. avgusta ove godine su objavili svoj prvi singl „Into the Midnight“ zajedno sa introm pod nazivom „Ascendancy“. 30. septembra objaviti EP „Zero Hour“ na kom će se naći ovaj singl, kao i još tri druga.

YouTube player

Aftershock je jedan od najlegendarnijih(ako ne i najlegendarniji) rock cover bendova u Valjevu. Njihov repertoar karakteriše to što ga čine rock/hard rock/bluesy pesme koje nemamo prilike svugde da čujemo, a sa druge strane su sve pesme koje vrlo dobro znamo – od Dino Dvornika, Jakarte, EKV-a, Van Gogha i Smaka do Depeche Mode, Billyja Idola, Whitesnake, Alice in Chains i još mnogo toga.

YouTube player

Sunfire čine dva momka – Danilo i Mihailo – koja sviraju takođe u bendu Underforce koji je pre oko godinu dana objavio sjajan album za PGP RTS. Uz njih dvojicu u bendu su još Uroš Branković na vokalu i gitari kao i Miloš Gačić na bubnju. Sunfire će nam ovaj put svirati neke od najlegendarnijih hard&heavy pesama.
Uz Sunfire nastupiće i još jedan mladi bend – Revolt – u kom se takođe nalaze Uroš i Miloš. Revolt takođe svira hard&heavy.

U nedelju će se održati Highwaystar 80s žurka koja je prethodnih meseci postala popularna u Valjevu, ali i tražena u drugim gradovima u Srbiji, kao i Level Party koji uvek puni klubove u Valjevu. Za razliku od subote kada će preovladavati rock, hard rock i metal, nedelja je rezervisana za nešto blaže žanrove – osamdesete, funk, disco i slično tome, sve što je pogodno za dobar đuskać.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.