Promocija reizdanja kultnog benda Dobri Isak u Novom Sadu – njihove pesme izvode Asphalt Chant i Izleti

Kultni niški post-punk sastav Dobri Isak, i izdavač PMK Records u saradnji sa Omladinskim centrom CK13, predstaviće vinilno reizdanje albuma „Mi plačemo iza tamnih naočara” pred novosadskom publikom u petak, 16. septembra sa početkom u 20h.

Na promociji će govoriti pevač, gitarista i tekstopisac benda, Predrag Cvetičanin, dok će sastavi Asphalt Chant i Izleti u muzičkom delu večeri izvesti svoje interpretacije pesama Dobrog Isaka, kao svojevrstan omaž.

Asphalt Chant postoje od 2007. god, dolaze iz Beograda i sviraju darkwave/gothic rock. Izleti su mladi beogradski postpunk bend.

Ploče na 180gr vinilu biće dostupne fanovima i kolekcionarima ploča. Prodavaće se i majice i bedževi, u ograničenim količinama.

Za preparty i afterparty muziku biće zadužena Dragana Dubljević.

Ulaz je na donacije, za podršku bendovima, a Facebook Event možete sačuvati klikom na link.

 

YouTube player

 

Istorijat benda Dobri Isak

Krajem 1983. godine Predrag Cvetičanin (gitara, vokal) sa Zoranom Đorđevićem (gitara), Brankom (bas gitara) i Bobanom (bubnjevi) formirao je bend Dobri Isak.
Nakon nastupa u manjim lokalnim klubovima, bend je snimio kućni demo snimak, međutim, postava se raspala tokom leta sledeće godine. Posle nekoliko meseci, Cvetičanin je sa basistom Milošem Miladinovićem i bubnjarom Sašom Markovićem „Markizom“, ponovo okupio sastav.
U periodu 1984. i 1985. godine, dok je njegov bend Arnold Laine bio na pauzi, Dobrom Isaku se pridružio Nenad Cvetičanin, Predragov brat.
Zajedno sa Nenadom Cvetičaninom, bend je snimio svoj prvi i jedini studijski album Mi plačemo iza tamnih naočara, koji je 1984. godine objavio Studentski kulturni centar Niš (SKC), što je prvo izdanje produkcije Studentkult koja je nakon toga objavila niz muzičkih i književnih izdanja.
Album je objavljen samo na kompakt kaseti i štampan u ograničenom broju od 100 primeraka. Distribuirao ga je ljubljanski ŠKUC i ubrzo je rasprodat.
Bend se uživo predstavio niškoj publici, nastupivši i na Festivalu srpske omladine 1985. u Knjaževcu, osvojivši nagradu za najbolji performans i priliku da nastupi Danima novih omladinskih novina u Splitu leta iste godine.
Dobri Isak arhiva
Dobri Isak // foto: Dušan Mitić 
Nakon splitskog nastupa, bend je nastupio sa još nekoliko niških bendova na manifestaciji Pozdrav iz Niša u Skoplju.Za kratko vreme, bend je imao još jedan nastup u Skoplju, gostovanjem na prvom solističkom koncertu grupe Padot na Vizantiji. Usledili su nastupi u beogradskom Domu omladine 1985. na Festivalu rok bendova a početkom 1986. bend je imao dva koncerta na zagrebačkom alternativnom rok festivalu YU Rock Moment, održanom na Trgu Republike, sa Let 3, Oktobar 1864, i Mizar. Dobri Isak je postojao do juna 1986. godine, kada su održali poslednji koncert u niškoj sinagogi, nastupivši sa Arnoldom Lejnom i Mizarom, nakon čega su odlučili da se raziđu.
U decembru 2009. nezavisna izdavačka kuća PMK Records ponovo je objavila Mi plačemo iza tamnih naočara sa sedam dodatnih bonus pesama koje se sastoje od neobjavljenog materijala. Sledeće godine, u junu 2010, PMK je izdao ograničeno izdanje albuma u ​​150 primeraka, sa alternativnim omotom albuma, sa logom benda ispisanim crvenom bojom i crnim CD-om. U 2016. godini, u cilju obeležavanja 30. godišnjice albuma, album je prvi put objavljen na vinilnoj ploči.
Reizdanje je usledilo 2022. godine. Tokom proleća je već promovisano u Beogradu i Nišu.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.