Grupa Šumski najavljuje svoj šesti album pesmom „Samo stvari” – Spot je čista magija, uverite se!

Novim igrano-animiranim spotom za pesmu „Samo stvari” dugovečna grupa Šumski najavljuje svoj novi, šesti po redu album „Kolobari”. Ovo je drugi singl sa pomenutog albuma. On će se zvanično pojaviti 16. septembra i  za njega je deo sredstava prikupljen putem uspešne crowdfunding kampanje. U fizičkom izdanju kao CD i ploča album „Kolobari” će biti objavljen zahvaljujući zajedničkoj saradnji četiri regionalna nezavisna izdavača: Geenger Records i Zvuka Močvare iz Zagreba, Pop Depresije iz Beograda i Trottel Records iz Budimpešte. Digitalno izdanje biće dostupno na bandcampu benda.

YouTube player

Čarobni spot oživela je rediteljka i animatorka Dea Jagić, a prema rečima samih Šumskih nova pesma „oslikava atmosferu iščeznuća, osećaj gubitka i nestanka, koji se, kako starimo, podmuklo uvlači u nas, a pri tome, trenutna situacija u svetu kojem preti potpuno iščeznuće ne pruža neku utehu. Šta preostaje ili ostaje za nama kada napustimo prostor? Kada napustimo život ili veze koje smo živeli? Ostaju stvari, ostaju predmeti koji svedoče o krhotinama nekadašnjeg života, stvari koje smo prikupljali sve to vreme i za koje smo se grčevito držali kao za neke slamke spasa. Usprkos neveseloj temi, pesma je vedra, moglo bi se reći vedro-apokaliptična i s porukom: živimo ispunjen život i bez žaljenja idemo u ništa!”

Šumski
Šumski // foto: Ratko Mavar (promo)

Bend koji od početka devedesetih godina XX veka pomera granice i manje-više stvara sopstveni žanr tokom stvaranja „Kolobara” okupio je više nego impresivnu ekipu.

Album je sniman u Sunday Studios u Svetoj Nedelji, producirao ga je Sven Pavlović. Šumski su ovaj nosač zvuka stvarali u svojoj, sada već “stalno proširenoj” postavi u kojoj su uz bendovske veterane Marina Juragu, Kornela Šepera i Viktora Krasnića i gitarist Franjo Glušac (Peach Pit, Cul-de-Sac…), trubač Igor Pavlica (Haustor, Jinx…), čelist Stanko Kovačić (Stampedo…) i multinstrumentalist Sven Pavlović. Sa Šumskima se i ovaj put druže zanimljivi gosti – američki jazz saksofonist Dan Kinzelman koji živi u Italiji, zatim italijanski heavy metal muzičar Giuseppe Iampieri na klavičembalu. Od domaćih snaga tu su Leo Beslać (Mangroove, nemanja, Peglica i komandos, Nemeček…) na sintisajzerima, te stari Šumski znanac Nikola Santro (Haustor, Cinkuši…) na trombonu. Album vizualno zaokružuju ilustracije legendarnog zagrebačkog umetnika i kantautora Mancea.

Šumski
Šumski // foto: Ratko Mavar (promo)

Nedavno su o albumu Šumski izjavili sledeće: „Možete očekivati pjesme od kojih rastu podočnjaci, jer ćete ih zasigurno slušati do kasno u noć. Ako ste već posjetili Ostrvo ledenog kita, vrijeme je da navučete ljupke kolobare, tj. podočnjake na lica, jer iznureni izgled ponovno je u modi. Ako patite, patite u društvu Šumskih i sve će biti lakše!”

Hmmm… ne znamo za vas, ali mi u „Ptičici” i te kako patimo i stoga jedva čekamo da čujemo ovo!

Bend Šumski takođe možete pratiti na Facebooku i Instagramu, a u radovima Dee Jagić možete uživati na njenom portfoliu.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.