Changeover Belgrade festival nam donosi preko trideset izvođača iz Evrope i regiona

Changeover Belgrade, novi internacionalni multižanrovski muzički festival, biće održan od 6. do 8. oktobra 2022. na osam različitih lokacija u centru Beograda, sa oko 50 izvođača i bendova, podeljenih u 17 zasebnih događaja, i preko 30 profesionalaca iz sveta muzike u edukativnom delu festivala.

Edukativni program festivala u formi otvorenog dijaloga biće organizovan sa ciljem da postane novo mesto susreta muzičara i stručnjaka muzičke industrije iz cele Evrope: od menadžera lejblova i buking agenata, preko distributera, promotera događaja, novinari, pa sve do predstavnika klubova koji će diskutovati o najnovijim trendovima i deliti svoja iskustva sa publikom, a zasebni muzički događaji koncipirani su na osnovu jedinstvene muzičke ideje koja će u svakom od prostora doći do najboljeg izražaja, bilo da je u pitanju eksperimentalna muzika, elektronika ili pank.

 

Changeover Belgrade 2022
Changeover Belgrade 2022.

 

Dom omladine, Kulturni centar Grad, Drugstore, DIM, Elektropionir, 20/44, Kvaka 22 i Polet biće lokacije održavanja Changeovera koji se programski fokusira na eksperimentisanje sa muzikom, a može i sam, na neki način, biti nazvan “eksperimentalnim”. Tu se poznati obrasci susreću sa savremenim žanrovima u potrazi izvođača za nečim novim i jedinstvenim.

Lajnap festivala nastoji da predstavi mlade, neotkrivene i ambicione predstavnike multikulturalnog evropskog kreativnog miljea – od tropikalija do krautroka, od hladnog talasa do uvrnutih indi žanrova i svim varijacijama između, a više od 30 najavljenih izvođača dolaze iz Engleske, Norveške, istočne Evrope i sa Balkana, kao što su Bendik Giske (NO), Opus Kink (UK), Marina Herlop (ES), SIKSA (PL), Dollkraut (NL), Deep Glaze (HU), ŽEN (HR), Otchim (FR), sinks (CZ), ShiShi (LT), Duo Ruut (EE), Yus Yus (RS), SEINE (HR), Pantaloons (SI), Inturist (RU), YÖU (MK), Gnoomes (RU), Mart Avi (EE), STADT (UA),  Elizabete Balčus (LV), Etceteral (SI), Svojat (SI), Turbo Trans Turisti (RS), Aviary (HU), Džezbollah (RS), TDK (BG), Testet ölt (RS), The OMY (RU), Nokti (HR), Anton Ripatti & Babakaband (RU), Sonic Death (RU) +++

 

Neki od izvođača na Changeover Belgrade 2022

 

Bendik Giske (NO)  — Norveško-nemački saksofonista čiji su ekspresivni pokreti, ranjivost i izdržljivost osvojili mnoga priznanja kritičara. Upotreba tela je značajna za Giskea, pre svega kao akustičnog muzičara. Telo igra ulogu u njegovom kvir senzibilitetu, što mu je pomoglo da kreira svoj sopstveni zvuk koji je u punom cvatu ne samo na snimku, već i na njegovim upečatljivim nastupima.

Opus Kink (UK) — šestočlani sastav koji kombinuje vrtoglavi niz uticaja da bi kreirao nešto mračno i gromovito, do sada neviđeno publici koja nije svesna šta je očekuje. To je filth-funk zvuk pun duvača, gde se pod čudnim okolnostima spajaju pank i džez. 

 

Bendik Giske promo
Bendik Giske promo // foto: Luis Alberto Rodriguez

 

Duo Ruut (EE) — šarmantni i emotivni minimalistički duet iz Estonije u kom članovi komponuju na istom instrumentu. Zajedničko komponovanje muzike i to na jednom instrumentu nosi sa sobom posebne poteškoće, ali Duo Ruut je smelo prihvatio taj izazov i oslobodio imaginaciju. Njihova minimaistička muzika tesno je napakovana  novom suštinom I zanimljivim idejama. Duo stvara umirujući ambijent, gde je svaka osoba u prostoriji opčinjena njihovim sinhronicitetom.

 

ŽEN (HR) — ženski audio-vizuelni kolektiv iz Zagreba. Postale su jedan od najistaknutijih gitarskih bendova na prostorima bivše Jugoslavije. ŽEN preispituje rodne stereotipe, povezuje i probija granice audio i vizuelnih umetnosti, evocirajući na putovanja kroz vokalnu harmonizaciju uronjenu u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali da ih svrstamo u neki žanr, najbliže bi bile kompleksnom obliku indi roka inspirisanom raznim stilskim obeležjima pravaca koji sežu od post roka sve do šugejza, met roka, vintidž sintvejva i ekperimentalne elektronike.

 

Sinks (CZ) — trio nadahnut noiz rokom, prepoznatljiv po sirovim, energičnim živim nastupima. Savršeni spoj zategnute ritam sekcije i minimalistične, ali bučne guitare koje, pak, premašuje ekspresivni glas koji peva o neizbežnim svakodnevnim problemima života u poznom kapitalizmu. Njihov eksplozivni, autentični interaktivni nastup potpuno je oborio sa nogu publiku širom srednje Evrope.

 

SEINE (HR) — jedan od najzanimljivijih i najsmelijih regionalnih pank bendova ove generacije. Teskoba i vrisak u njihovoj muzici ustupaju mesto šapatu, toplim melodijama i trip-hop gruvu, dok se u svemu zadržava glavni motiv – jezik i reči. 

 

Opus Kink promo
Opus Kink promo

 

Obezbedite karte

Full Pass i Delegate Pass ulaznice obezbeđuju pristup svim muzičkim događajima tokom 3 dana trajanja festivala (Full Pass) kao i edukativnom programu (Delegate Pass), a u ponudi su i ulaznice za pojedinačne dane festivala. Ulaznice su dostupne za kupovinu putem:

https://cutt.ly/lC7g4ja (TicketsCloud u eurima)

https://cutt.ly/oC7dCQY (Tickets.rs u dinarima)

https://ra.co/events/1542155 (Resident Advisor u eurima)

Otvorena je i mogućnost, kako za strane, tako i za lokalne delegate da se prijave za učešće na festivalu popunjavanjem obrasca na linku ispod.

Sadržaj edukativnog programa kao i lokacije biće objavljeni uskoro.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.