Zlatne godine, četrdeseto izdanje: Žikica Simić i Dragan Ambrozić (konačno) o Bobu Dylanu

Ciklus tribina Zlatne godine – najbolji albumu XX veka nastavlja se u četvrtak, sedmog marta. Audiofili i kritičari Žikica Simić i Dragan Ambrozić, dobro poznati svakome ko prati muzičku scenu u Srbiji i regionu, konačno će diskutovati o velikom Bobu Dylanu. Ovo specijalno izdanje serijala Simić i Ambrozić su dugo pripremali i odlučili su se za dva Dylanova remek-dela, u vezi sa kojima bismo se verovatno svi složili da su najbolja. Ili možda ne? Naša GLODUR je kontraš koji voli „Self-Portrait”.

Evo šta nam poručuju autori:

Predstavljamo dugo pripremani Bob Dylan specijal: dva njegove istorijski najznačajnija albuma!

Dva albuma pred nama, predstavljaju dva lica Boba Dilana. Upoznaćemo ga kao velikog autora poetske folk scene na „The Times They Are A-Changin’” i potom ćemo objasniti njegovu transformaciju u rok ličnost na „Highway 61 Revisited”. Ova promena je bila više nego stilska, bila je to promena paradigme i jedna od najvećih revolucija u istoriji rokenrola. Kako je došlo do toga da je čovek koji je do tad bio prva zvezda Grinič Vilidža, simbol protestnih pesnika uz gitaru, postao jedna od najvećih zvezda rokenrola – i šta je to značilo za rokenrol, biće glavna tema našeg jubilarnog susreta.

Zlatne godine #40 Bob Dylan specijal
Zlatne godine #40 Bob Dylan specijal

Putujemo u samo srce Zlatnih godina da objasnimo zašto su one bile zlatne!

Niste čulli za ove tribine? Evo šta o njima kažu naši prijatelji iz Doma omladine Beograda:

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Za slučaj da niste to shvatili iz priloženog – ulaz je slobodan.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.