Zaboravite proteste vezane za izbor predstavnika na Evroviziji – izađite da podržite prava ugroženih!

Kao što je već objavljeno, fanovi pobednice Pesme za Evroviziju i stoga naše predstavnice na takmičenju, Teya Dore, najavili su kontraprotest ispred RTS-a. Dva dana ranije, Breskvičina armija obožavalaca objavila je da će protestvovati protiv odluke stručnog žirija zahvaljujući kome miljenica publike – ako je verovati legitimnosti SMS glasanja – ipak ostaje kod kuće. Ove dve grupe stanova protestvovaće protiv RTS i/ili jedni protiv drugih u subotu, 9. marta u 18h.

Mi iz redakcije Ptičice mislimo da na ESC u Malme zasluženo odlazi najbolja, ali takođe smatramo kako bi umesto takmičenja fanova trebalo protegnuti noge i šetati se i praviti buku za stvari koje su zaista bitne. Stoga vas ove sedmice pozivamo na proteste sa ciljem većeg poštovanja ljudska prava i zakona, jednakih uslova za sve i protiv nasilja.

Protest protiv ugrožavanja LGBTQIA+ prava i policijske brutalnosti

Povodom jučerašnje odluke Policijske stanice Novi Beograd da odbije pritužbu na rad policijskih službenika koji su se 14. februara brutalno iživljavali i seksualno ponižavali gej momka i biseksualnu devojku u njihovom stanu na Karaburmi, Udruženje Da se zna! će sutra, 6. marta 2024. u 18h časova na Trgu Republike organizovati protest “Ne ćutimo!”, na kojem ćemo tražiti hitno krivično gonjenje policijskih službenika koji su učestvovali u zlostavljanju i mučenju dve mlade LGBT+ osobe. Na protestu će se, pored predstavnika Udruženja Da se zna!, obratiti i gej momak koji je bio žrtva policijske torture i njegova majka, Sanja Malinović. Molimo sve građane_ke Beograda da nam se pridruže na sutrašnjem protestu i da svi zajedno glasno kažemo da ne ćutimo na policijsko nasilje!

(najava u celosti preneta sa društvenih naloga organizacije Da se zna!)

Marš za radna prava žena, povodom međunarodnog Dana žena

U petak, 8. marta 2024, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20h, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja organizuje osmomartovski protestni marš za radna prava žena pod nazivom UVEK NA PRVOJ LINIJI. Okupljanje počinje 8. marta u 17.30 časova na Trgu Slavija. Marš i prateći program počinju u 18h na Trgu Slavija, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu.

Mi, žene Srbije, suočene sa ozbiljnom krizom u našoj državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, 8. marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode.

Svoje zahteve ponavljamo glasno i jasno:

● Za dostojanstven rad i platu za život – u jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije;
● Za odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo u krizi demokratije;
● Za siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja;
● Protiv sistematskog nasilja društvu u epidemiji sveopšteg nasilja;
● Za slobodu misljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki, političarki;
● Za institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija;
● Za održivu budućnost i ekološku pravdu – U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve. Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom.
Ovim maršom potvrđujemo da ostajemo povezane, hrabre i jedinstvene u našem otporu. Posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi, ovog 8. marta, obraćamo se samo građankama i građanima i pozivamo sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava!

Aktivistkinje i aktivisti, progresivni, levi, zeleni i solidarni političari i političarke, radnice i radnici, sindikalke i sindikalci, novinarke i novinari, svi slobodni ljudi, solidarnost je važnija nego ikad! Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i zajedno braniti naša prava!

Prvi put ove godine na Osmomartovskom maršu pridružiće nam se i naše tri drugarice, članice četrnaestočlane proširene porodice iz Gaze koju smo odande izbavili krajem prošle godine od kada traju naša intenzivna nastojanja da im, uz pomoć naših sugrađanki i sugrađana, omogućimo osnovne uslove za život u Beogradu. Od oktobra prošle godine, Dina, Rana i Ines nisu se suočile samo sa strahovitim posledicama kontinuiranog granatiranja, ogromnim gubicima u ljudskim životima, strahom i bolom već, poput mnogih građanki naše države, i s gubitkom posla kao i s kršenjem osnovnih ljudskih i međunarodnih prava i konvencija.

„Mi, žene Palestine, uprkos svim nevoljama prkosno stojimo na prvoj liniji, balansirajući težinu našeg trudbeništva s teretom sukoba. U glasovima nam, poput eha, odjekuje borba naših sestara širom sveta dok se na svakom pređenom koraku zalažemo za jednakost, sigurnost i pravdu. Zajedno potvrđujemo: Uvek na prvoj liniji!” Ovo je samo deo izjave koju su pripremile naše nove sugrađanke i koju ćemo imati prilike da u celosti čujemo u petak, 8. marta 2024, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20 časova, na ovogodišnjem osmomartovskom protestnom maršu za radna prava žena pod nazivom UVEK NA PRVOJ LINIJI u organizaciji neformalne mreže feminističkih i ženskih grupa kao i nezavisnih aktivistkinja.

Stanimo svi na prvu liniju!

(najava u celosti preneta sa društvenih naloga organizacija koje stoje iza protesta, a dva pasusa o Palestikama sa sajta Krokodil – Engaging Words)

Ne zaboravite – u svetu u kojem smo svi slobodni i jednaki i naše stvaralaštvo cveta, a uživati u onome što volimo još je prijatnije.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.