Maruja dolazi u Beograd – zbog čega bi trebalo da dođete na koncert ovog mančesterskog benda?

Maruja je bend koji karakteriše jedan od najuzbudljivijih živih nastupa na britanskoj andergraund sceni. Ovaj postpank, alternativni rok bend inspirisan džezom iz Mančestera nastupiće u klubu Zappa Baza 18. decembra.

Rad benda Maruja se može opposite kao eksplozivna mešavina post roka, panka i džeza kroz visoko umetnični spektar stvaralaštva gde se ističu sjajni tekstovi i intenzivni emotivni momenti. Muzika je puna saksofonske psihodelije, sirovog realizma sa sporadičnom upotrebom teatralnih vokala; složena je i puna nijanski, sa snažnom dinamikom i gruvom. Saksofon je osnovni element muzičkog identiteta benda, a pesme su nepredvidive, a sa druge strane organske, lagano teku kroz talase emocija i zvučne pejzaže.

YouTube player

Njihov debi EP „Knocknarea” je prošle godine dobio visoke ocene kritičara na sajtu RateYourMusic, da bi tu godinu završio kao najbolje ocenjeno izdanje ovog formata na datoj platformi. Takođe, američki muzički kritičar Anthony Fantano (The Needle Drop) proglasio je „Knocknarea” za jedan od tri najbolja EP izdanja u 2023. godini.

Zahvaljujući živom nastupu od koga zastaje dah bend Maruja je rasprodao koncerte u kultnim klubovima poput Superonic u Parizu, The Temple u Atini, Underworld u londonskoj četvrti Kamden, kao i celu turneju po Velikoj Britaniji.

Sveži EP, „Connla’s Well”, je kolekcija od pet numera koje definišu zvuk ove četvorke. Prvi singl, Invisible Man, privukao je pažnju i ubrzo zatim dobio podršku od BBC-ove radio stanice 6 Music specijalizovane za alternativni zvuk, u vidu playliste i žive sesije u kultnom studiju Maida Vale.

Maruja - koncerti u Beogradu i Zagrebu, decembar 2024.
Maruja uBeogradu i Zagrebu, decembar 2024.

Karte za nastup Maruje u Zappa bazi možete nabaviti preko Honeycomb live koji je i organizator koncerata u Beogradu i Zagrebu, kao i Tickets.rs (RSD) i Ticketcloud (EUR) platformi. Događaj možete dodati u svoj kalendar na Facebooku.

Zapratite Ptičicu