Spektakl na Trgu republike 2. septembra – Karmina Burana sa preko 400 izvođača!

Jedinstven muzički spektakl na otvorenom – „Karmina burana” Karla Orfa – biće izveden na Trgu republike u Beogradu u petak, 2. septembra 2022. Prvobitno je događaj najavljen za maj, ali je zbog vremenskih uslova odložen.

U spektaklu će učestvovati oko 400 izvođača, među kojima su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor. Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić, a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Izvođenje ovog moćnog Orfovog dela, kao deo programa „Classical Sessions“ Centra beogradskih festivala (CEBEF), organizuje CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički”. Ulaz je slobodan.

„Karmina burana” je, u istom sastavu, premijerno izvedena u Novom Sadu, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, na oduševljenje mnogobrojne publike.

Delo je pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Predstojeći muzički spektakl je jedna od retkih prilika da se na otvorenoj sceni pojavi toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Karmina burana SNP
Karmina burana u Novom Sadu // foto: promo

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere „Mileva“ Aleksandre Vrebalov, premijerno izvedene na 43. BEMUS-u 2011, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je „Mileva“ ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (HNK) i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Segedinskoj operi (Mađarska), kao i Teatru opere i baleta u Krasnojarsku (Rusija).

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021, kao i solistički koncert sa italijanskim arijama 2022. u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koja je bila popunjena do poslednjeg mesta. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, kao i na koncertu Marte Argerič na Kolarcu 2022. Pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere „Karmen”, a dva puta je nastupala i na festivalima u Letoniji 2022. godine. Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) i pevala je na gala operskom koncertu otvaranja 60. festivala Ohridsko leto. Tumači role Mimi i Aide u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Bariton Vasa Stajkić, rođen u Novom Sadu, studirao je na Akademiji umetnosti u tom gradu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Violete Pančetović Radaković. Postaje član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 2000. godine, nakon čega ostvaruje više od 30 uloga u preko 400 predstava u matičnom Srpskom narodnom pozorištu i stiče zvanje Prvak opere. Nastupao je širom Evrope i sarađivao sa dirigentima kao što su Fabio Luizi, Sesto Kvatrini, Mladen Jagušt, Imre Toplak, Miodrag Janoski, Zoran Juranić, Marko Parizoto i drugi. Dobitnik je Nagrade AP Vojvodina za najdarovitijeg mladog umetnika, Nagrade Akademije umetnosti Novi Sad za postignute rezultate u umetnosti, godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta 2008, 2013. i 2016, kao i Nagrade „Muzika klasika” za najboljeg muškog izvođača u 2019. godini.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.