Istopićete se kad budete čuli kako John Frusciante izvodi „Danny’s Song” na koncertu Peppersa

John Frusciante je, izgleda, ponovo na nivou na kojem je bio dvehiljaditih. Gitarista i primarni kompozitor i aranžer legendarnih Red Hot Chili Peppers nije sa ove planete, sa čim se slažemo svi u redakciji. Kao i u stara dobra vremena, pedesettrogodišnji muzičar na koncertima Papričica obično izvodi pesmu-dve, na oduševljenje velikog broja obožavalaca. To su najkčešće obrade sentimentalnih balada te ponekog rock hita. Podsetimo se, na famoznom Green Festu u Inđiji 2007. godine otpevao nam je SOS od ABBA-e.

U poslednje vreme, John najviše voli „Danny’s Song” koju su u originalu izvodili Loggins and Messina. Poslušajte kako je to zvučalo sinoć na BottleRock festivalu u Nappa dolini u Kaliforniji. Na kraju se čuje kako iz ove pesme odmah prelazi u „Tell Me Baby”, jedan od hitova Peppersa sa albuma Stadium Arcadium. U poređenju sa prošlom godinom, reklo bi se da je rok legenda i te kako radila na kvalitetu svoje vokalne izvedbe – ponovo zvuči kao onaj stari John.

 

Red Hot Chili Peppers polovinom juna kreću na stadionsko-festivalsku turneju po Evropi. Balkan će zaobići, a nama najbliža desetinacija je Beč, gde će 14. jula na stadionu Ernest Happel nastupiti sa Iggyjem Popom i kantautorkom King Princess. Cene karata idu i preko 400€. Prava sitnica, nema sumnje.

Turneja se nastavlja ne veoma uspešnu 2022. RHCP su prošle godine objavili dva albuma – Unlimited Love i Return of the Dream Canteen. Dobili su i svoju zvezdu na Bulevaru sumraka u Holivudu. Kao da sve to nije dovoljno, pokupili su i tri MTV nagrade – za najbolju rok grupu, najbolji rok spot („Black Summer”)  i jednu posebno laskavu – Global Icon Award.

John Frusciante iz Red Hot Chili Peppers na BottleRock festivalu
John Frusciante iz Red Hot Chili Peppers na BottleRock festivalu

Nema sumnje da će kalifornijski funk-rokeri još dugo zabavljati mase širom planete. A mi se potajno nadamo da nas na sledećoj turneji neće izostaviti.

foto i video: Amanda Vierra

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu