22. Festival uličnih svirača – Gradić fest: regionalni izvođači, datumi

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan od 25. do 27. avgusta u Novom Sadu, a ovo je dvadeset drugo izdanje. Evo šta su nam, od regionalnih programa, direkt sa njihove internet prezentacije!

Fantom, Porto Morto, Đutko i plodovi zemlje, Retrospektiva samo su neka od imena poznatih domaćoj publici čiji nastup očekujemo u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Takođe nas očekuje i program stranih izvođača, koji će biti objavljen naknadno, kao i program otvaranja festivala i tradicionalne povorke koja se posle tri godine vraća u grad.

Fantom je etablirano ime na regionalnoj muzičkoj sceni, projekat iza kojeg kao autor i producent stoji Petar Wagner. Pesme  „2 AM“, „Bebo pazi“, „Luna“  „Leto“ i „Barbara“ donele su mu veliki broj mladih obožavalaca.

Beogradski autorski pop sastav Retrospektiva upotpuniće atmosferu Podgrađa Petrovaradinske tvrđave spojem pop melodija, modernih beat-ova i retro synth zvuka. Publika može očekivati singlove „Čujem da ljudi kažu zbogom“, „Kako da ti kažem“ i „Ovo nije kraj“ sa prošlogodišnjeg debi albuma „Priče sa hard disc-a’’.

Hrvatski ogranak programa ove godine predvode bendovi Porto Morto i Đutko i Plodovi zemlje.

Zagrebački alternativni bend Porto Morto jedan je od najznačajnijih predstavnika novog novog talasa u regionu. Njihov najnoviji album Portopop proglašen je za jedan od najboljih regionalnih albuma 2021. godine.

Đutko sa svojim Plodovima zemlje takođe stiže iz Zagreba i publici Gradić festa će predstaviti svoj agro-pop zvuk sa albuma „Slušaj mala!“ sa proslavljenim pesmama „Karate“, „Terase“, „Prekasno“ i mnogim drugim.

Još mnoga imena vredna pažnje čine ovogodišnji program festivala, a neka od njih su svakako Niko Nikolić i njegov prateći bend Ništavila novosadska Lepša Brena, komični kantautroski sastav Stefan i Akustični gadovi. Na fesivalu će nastup imati i multimedijalni umetnik Uroš Đurić. Svoj muzičko-plesni performans u vidu rituala izvešće KUD Ljud iz Ljubljane.

Ovogodišnji regionalni program festivala upotpunjen je predstavama „Amanet“ i „Zajedno“(Osijek).

Više o ovim izvođačima možete pročitati u sekciji Program. na vebsajtu samog festivala. Spisak stranih izvođača možete pogledati ovde.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.