22. Festival uličnih svirača – Gradić fest – strani izvođači se vraćaju posle dve godine

22. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa održava se od 25. do 27. avgusta u Novom Sadu. Nakon dve godine pauze, na festival se vraćaju strani izvođači. Organizatori su ovom prilikom sastavili kratke biografije, kako bi publiku upoznali sa njima pre nego što ih bude čula na kaldrmi Gradića.

GALiRò

YouTube player

Italijanski umetnik Lorenzo Gianmario Galli ima preko deset godina iskustva uličnih nastupa. Njegov ekscentrični one-man-band nazvan GALiRò, učestvovao je na stotinama događaja, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru u Evropi, Aziji i Americi. Sarađivao je (i još uvek radi) sa nekoliko međunarodnih kompanija ulicnog pozorišta, estrade i lutkarstva.

Bandakadabra

YouTube player

Muzički sastav Bandakadabra okupljen u Torinu, može se pohvaliti energičnim nastupima koji su im omogućili da proputuju Evopu, privuku pažnju i zadobiju veliki broj obožavalaca. Za nekoliko godina bend je svirao na preko 400 događaja, od pozorišnih do muzičkih poput uličnih festivala, etablirajući se kao jedinstvena pojava u svom žanru.

Porcapizza

Italijanski multi-instrumentalista Porcapizza (Massimo Tortella) svira nekoliko instrumenata koje sam sastavlja od recikliranih materijala kao što su: teniski reket, stara pisaća mašina, telefon i drugi. Njegovi nastupi su spoj muzike, umetnosti i zabave uvek u potpunosti osmišljeni i nadograđivani tokom prethodnih deset godina.

Claudio Montuori Birdman i Massimo Bizzarri – BizBuz

Veliki borac za prava uličnih svirača i zabavljača, doajen bogate italijanske scene uličnog muziciranja Claudio Montuori – Birdman ponovo će zasvirati na Festivalu uličnih svirača. Ovaj put nastupa sa bluz gitaristom Massimo Bizzarri iz Rima u sastavu pod nazivom BizBuz.

Potpuno svoj i neponovljiv u zvučnom i vizuelnom smislu, najviše voli interakciju sa slušaocima i beskrajne improvizacije. Potpuno sam u isto vreme pokreće čitavo obilje različitih muzičkih instrumenata, od raznih udaraljki, zvečki, zviždaljki i trubica, do jednožičane bas-kutije (ti-čest), male harmonike (organeto) i afričke kalimbe.

5. Ziggy McNeill

Ziggy McNeill je energičan i strastven muzičar koji koristi loop pedalu da stvori jedinstven zvuk koji uključuje virtuozne gitarske solaže, perkusione zvukove i vokal. Njegov savremeni zvuk je mešavina stilova sa uticajem gitarskog zvuka Tomija Emanuela. Svoje ime kao solo muzičar, je izgradio u rodnoj Australiji. Iza sebe ima bogato muzičko iskustvo u koje se ubraja nekoliko studijskih izdanja, album uživo i redovne turneje po Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Više o ovim izvođačima možete pročitati u sekciji Program. na vebsajtu samog festivala. Spisak regionalnih izvođača možete pogledati ovde.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.