E-PLAY obradio „Aut” EKV u sklopu važne kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja

E-PLAY imaju novu stvar – obradu pesme „Aut”, legendarnog EKV-a. Režiju potpisuje Vuk Protić, a gosti u spotu su Nenad Džoni Racković, Nenad Milovanović, Mici, Nebojša Babić, Nikola Čuturilo, Zoran Ilić Tambura i Zlatko Crnogorac. Koncept su osmislili Ivan i Maja Lalić. Međutim, ovo nije bilo kakav spot. Beogradski bend već je kroz svoje pesme suptilno pozivao na borbu protiv nasilja, ali ovoga puta su deo više nego direktne kampanje.

YouTube player

U nastavku možete pročitati o čemu se ovde radi.

Kao deo kampanje podizanja svesti o sigurnosti žena i devojčica u javnom prostoru u Srbiji, organizacija Mikser i bend E-Play, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women Serbia, juče je objavljen spot „Aut” na Mikserovom YouTube kanalu.

U godini u kojoj se kao društvo suočavamo za eksplozijom nasilja, posebno prema ženama i devojčicama, o čemu govori i povećanje broja femicida u odnosu na protekle godine, bezbednost žena, devojčica i drugih osetljivih grupa u javnom prostoru je postala apsolutni prioritet humanih, održivih i bezbednijih gradova o kojima maštamo. Sledeći tu ideju, UN Women Srbija je podržal Žensko arhitektonsko društvo, kao i pet ekspertskih organizacija civilnog društva među kojima je i kolektiv Mikser da na terenu u 5 gradova Srbije: Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu i Somboru u proteklih godinu dana mapiraju izazove u lokalnim sredinama s kojima se suočavaju naše građanke i prenesu metodologiju i alate donosiocima odluka u tim sredinama za unapređivanje bezbednosti i osećaja bezbednosti građanki i svih građana u javnim gradskim prostorima. Rezultat projekta je predlog niza urbanističkih, infrastrukturalnih i sistemskih bezbednosnih mera koje treba da usvoje gradske uprave, kako se žene i devojčice više ne bi osećale kao diskriminisani deo populacije kojima povratak kući noću, i ne samo noću, često predstavlja veliki bezbednosni rizik.

E-PLAY Aut spot
E-PLAY Aut spot

Kruna ove kampanje je upravo premijera spota koji je nastao u saradnji sa beogradskim bendom E-play, obradom pesme „AUT” kultnog beogradskog rok sastava EKV, čiji refren „Ona hoda sama kroz grad” na najbolji način sublimira potrebu žena i devojčica u našoj zemlji da se oslobode straha tokom svojih kretnji kroz naše gradove.

Istraživanje koje je sprovela organizacija Mikser u Kragujevcu kao jednom od pilot gradova, pokazuje da gotovo sve žene i devojčice daleko više i češće od muškaraca modifikuju svoje ponašanje iz straha za svoju bezbednost – razvijaju različite lične taktike poput kretanja noću isključivo u grupi, uz mušku pratnju, izmene rute kretanja, izbegavanja određenih delova grada, modifikovanje oblačenja, simuliranja razgovora mobilnim telefonom, često i do potpunog odustajanja od kretanja – što govori o neravnopravnom korišćenju grada kao resursa koji treba da bude jednako dostupan svim građanima.

Cilj kampanje jeste podizanje svesti društva i pokretanje borbe protiv normalizacije rodno-zasnovanog nasilja u javnom prostoru i medijima, kako bi svi akteri društva – od donosioca odluka i organa reda, preko urbanista i arhitekata, edukatora i medija, do samih građana – preuzeli odgovornost i preduzeli mere sa ciljem povećanja osećaja bezbednosti žena, devojčica i svih građana, razvijanja društva solidarnosti i empatije, i pre svega, bezbednog kretanja i ravnopravnog korišćenja grada i svih gradskih resursa za sve naše građane.

E-PLAY Aut spot
E-PLAY Aut spot

Pozivamo sve medije, relevantna udruženja, umetničke kolektive i sve progresivne entitete u zemlji, da emitiju ovaj spot na svojim kanalima komunikacije i pokrenu ovu temu, čime će doprineti podizanju svesti o ugroženoj bezbednosti žena i devojčica u Srbiji.

Organizacije Mikser će javno predstaviti rezultate istraživanja, kao i preporuke za unapređenje bezbednosti javnih prostora u jednom od pilot gradova, Kragujevcu, na predstojećem Arsenal festu koji je ujedno i jedan od naših strateških lokalnih partnera projekta.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.