Pet pitanja: Daniel Kovač

Kantautor, multimedijalni umetnik i mastermind Jesenjeg orkestra Daniel Kovač je pre nedelju dana objavio novu pesmu. Iskoristili smo priliku da mu postavimo pet pitanja, kako u vezi sa njom i celom projektom Korrupcija, tako i nasumičnih.

Šta je današnjem čoveku ili ženi potrebno da bi zaista našli mir? Da li je to u vreme nesigurnosti koje su nam doneli rat na tlu našeg kontinenta i pandemije koja još uvek traje uopšte moguće?
Vrlo je teško biti miran. Radikalna strategija su da se isključiš od svega, da ne budeš osetljiv, ali to narušava ljudskost. U tom slučaju nećeš biti svestan da „pred kapijom divlje horde kuju plan.”

Mnogi od nas iz raznoraznih razloga nisu stigli da vide i čuju Korrupciju. Da li će biti još prilika?
O, nadam se! To je monodrama u kojoj je priča ispričana pesmama, a koja ne zahteva previše tehničke opreme (svega jedan video bim), tako da se nadam i pozivima i izvođenjima. Šteta bi bilo da stanem sa Korrrupcijom.

Daniel Kovač
Daniel Kovač // foto: Iva Tanacković

Ono što smo primetili kod do sada objavljenog materijala iz Korrupcije jeste da mnogo toga ima više značenja. Da li ti smeta kad slušaoci i gledaoci iz tvog izraza izvuku nešto što uopšte nisi imao na umu kad si pisao svoje tekstove ili ti se, pak, to dopada?
Dopada mi se. Kada stvari sagledavaš iz više uglova, to širi životno iskustvo. Uz to, stavljanjem u više pozicija se smanjuju napetosti i sukobi. Ne volim isključivost.

Šta bi savetovao umetnicima koje muče sumnje u vezi sa kvalitetom sopstvenog rada, ne mogu da pronađu inspiraciju ili misle da nemaju vremena za umetnost?
Nema nekog pravila. Sve što si pomenula je sasvim normalno i deo je cele igre. Savet je da pomognete sebi i svojoj umetnosti tako što ćete stvoriti takvu životnu situaciju da u trenutku stvaranja ne morate da pravite nikakve ustupke. Ne razmišljajte o komercijalnom u tome što radite. Tako ima šanse da se izdvojite od ostalih, a vaš rad će odisati slobodom.

Jedno blesavo pitanje za kraj. Pre sedam godina si nacrtao svoju Zastavu. Da li je još uvek u voznom stanju?
Jeste! Samo, pre pola godine sam morao da je prodam, pošto nisam bio u stanju da je održavam i pripremam za tehničke preglede koji su sve stroži. Sada je u dobrim rukama i nadam se da će trajati još nekoliko sezona. Voleo sam taj auto. imao je karakter.

YouTube player

Pesmu Kad si našla mir odnedavno možete dobiti od samog autora, kao zvučni fajl, kako biste mogli da je slušate na svojim kompjuterima, telefonima i plejerima. Kliknite ovde.

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu