Besplatan koncert horske muzike u DOB – gosti dolaze iz Nikšića

Nastavlja se kulturno-umetnička saradnja Doma omladine Beograda i institucija iz Nikšića, u sklopu protokola koji su na jesen 2023. godine potpisali Andrija Bojanić, v.d. direktora DOB i čelnici više ustanova u ovom crnogorskom gradu. U subotu, 1. juna 2024. u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19 časova nastupiće Dječiji hor Javne ustanove „Zahumlje“ iz Nikšića, a specijalni gosti biće Mešoviti hor i Džez kvartet MŠ „Stanković“ iz Beograda. Ovaj koncert biće poklon publici, a besplatne ulaznice mogu se preuzeti na eFinity blagajni u Domu omladine Beograda. Jedna osoba može preuzeti do 4 besplatne ulaznice.

Dječiji hor Javne ustanove „Zahumlje“ iz Nikšića osnovan je 2022. godine po pozivu direktora ove ustanove dr Miodraga Čizmovića, sa idejom da se obnovi tradicija umetničkog delovanja najmlađih. Profesorke Milena Popović i Gordana Milanović su formiranju hora pristupile sa velikim entuzijazmom, pa danas vode hor koji broji 55 članova uzrasta od 6 do 15 godina. Na njihovom repertoaru su najlepše dečje pesme dopadljivih tekstova i melodija, kao i evergrin hitovi pop i rok muzike. Svim numerama dodaju posebnu čar sopstvenim aranžmanima, uz pomoć nikšićkih muzičara koji se uvek rado odazovu pozivu da budu deo njihovih nastupa. Iako veoma mlad, ovaj ansambl imao je već više zapaženih nastupa u Nikšiću (godišnji koncert „Zahumlja“, svečana akademija povodom Dana opštine Nikšić, festival „Korzo“, Bedem fest, gostovanje na koncertu grupe Galija…), među kojima se izdvaja celovečernji koncert u prepunoj sali Nikšićkog pozorišta u junu 2023. na kojem su oduševili publiku svih generacija. Ovo je njihov prvi nastup u Beogradu, a repertoar će biti sačinjen od ex-YU rok hitova, numera pank i alternativnih rok sastava sa ovih prostora, uz nekoliko muzičkih iznenađenja.

Pored Milene Popović (dirigentkinja) i Gordane Milatović (pijanistkinja), sa horom nastupaju i nikšićki muzičari: Nemanja Popović (gitara), Veljko Vučurović (bas) i Branko Pejanović (bubanj). Koncerti Dječijeg hora JU „Zahumlje“ iz Nikšića, okupljenog oko ideje istraživanja kvalitetne muzike kojoj dodaju lični pečat, uvek su energični i sa pažljivo odabranim repertoarom. Mališani okupljeni u ovaj horski ansambl sa nestrpljenjem očekuju da se predstave beogradskoj publici i nadaju se da će svi zajedno uživati u ovoj lepoj muzičkoj večeri.

YouTube player

 

Kao specijalni gosti na koncertu će nastupiti Mešoviti hor i Džez kvartet Muzičke škole „Stanković“. Mešoviti hor je na tri poslednja republička takmičenja ubedljivo osvajao prve nagrade u kategoriji srednjoškolskih horova. Pod dirigentskom palicom profesorke i dirigentkinje Jelene Radunović izvešće Devetu rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca, a uz pratnju Džez kvarteta i obradu čuvene pesme „Za milion godina“. Muzička škola „Stanković“ jedna je od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji, korene vuče od 1881. godine i osnivanja Pevačkog društva „Stanković“. Tokom gotovo vek i po postojanja iznedrila je fantastične umetnike koji su ostavili neizbrisiv trag ne samo u razvoju muzičkog života Beograda i Srbije, nego i znatno šire. Danas je to savremena obrazovna institucija, sa renomiranim nastavnim kadrom i učenicima koji svakodnevno osvajaju brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Od 1993. godine u okviru škole otvoren je i Džez odsek, prvi u ovom delu Evrope.

YouTube player

 

Nekoliko reči o gostima

Kulturno-umetničko društvo „Zahumlje“ (danas Javna ustanova „Zahumlje“) osnovano je 1898. godine na inicijativu omladine i intelektualaca Nikšića. U početku to je bilo pevačko društvo (hor) iz kojeg su se ubrzo razvile i druge sekcije. Danas se aktivnosti „Zahumlja“ odvijaju kroz nekoliko umetničkih segmenta: dramsku sekciju (dečiji i omladinski dramski studio), mešoviti hor, folklorni ansambl (veliki, omladinski i pionirski), ritmičku i baletsku sekciju, sekciju recitovanja i lepog govora i druge. Danas, nakon više od jednog veka rada, „Zahumlje“ je simbol kulturnog života Nikšića, spona između tradicije i modernih vremena, baštinik mnogih događaja koji su obeležili vek, institucija od međunarodnog renomea.

Zapratite Ptičicu