Arctic Monkeys – There’d Better Be A Mirrorball – Da li smo fascinirani, razočarani… ili oba?

Nakon što su pre neki dan predstavili novu pesmu na Openair festivalu u Cirihu (I Ain’t Quite Where I Think I Am), Arctic Monkeys su objavili spot za „There’d Better Be A Mirrorball”, kao najavu za novi album The Car.

„Mirrorball” nastavlja tamo gde se stalo sa Tranquillity Base Hotel and Casino. Poduži triphopičan uvod je delo za sebe i odmah osvaja. Nakon 50 sekundi obradovaće nas baršunasti glas Aleksa Tarnera (Alex Turner), ali, umesto „Komo u svemiru”  doživljavamo kišu, suze i slomljena srca u tipičnoj pop strofi. Ispod nje se provlači ponavljajući, hipnotički, sint, naglašavajući težinu i emotivnost stihova. Dok se borimo sa osećanjima, gudači unose novi sloj u pesmu, noseći nas u čežnjive šezdesete, a na kraju je kratki latino pasaž koji je najverovatnije uvod u sledeću pesmu.

Mirrorball se naglo završava, a mi ostajemo uplakani.

YouTube player

Neko ostane uplakan od emocija, a mi od razočaranja, jer smo nakon TBHC očekivali Skota Vokera (Scott Walker), a ne Braću Voker (Walker Brothers).

Prvi put sam imao utisak da se Aleksov glas ne uklapa sa ostatkom benda. Zvuk šezdesetih, zvuk Sinatre i Beneta, zahteva glas Sinatre ili  Beneta. Tarnerov baršun prosto nije dovoljno veliki da pokrije svaki aspekt i tonalitet pesme koja je prelepa. Milioni kilometara će biti pređeni dok se bude vrtela u automobilima u kišnim noćima ili na obali mora. Hiljade dece će biti začeto, brojač pregleda na Tjubetu će  rasti u stvarnom vremenu.

Fanovi Arctic Monkeys slušaju There’d better be a mirrorball

Da bi to ostvarili, Arctic Monkeys posežu za nekoliko trikova. Najstariji je onaj gde se peva o tugovanju i propaloj ljubavi. Da bi pojačali efekat čežnje, iz trip-hopa beže u „easy listening/middle-of-the-road” džez šesdesetih, ali u stilu Lo-Fi Girl. Već pomenuti hipnotički sint rif  ima 3 minuta vremena da se ureže u vaš mozak, a  nagli kraj vas ostavlja sa utiskom da nešto niste završili i tera vas da ponovo pustite pesmu.

Sve je na svom mestu i sve je nekako lažno.

Ali, AM, od početka do kraja pokazuju svoju zrelost i veštinu. Pokazuju i put kojim žele da idu, ali se bojim da taj put vodi do kazina u Las Vegasu i svetlucavih odela na žalost njihovih fanova.

Kakav je ovo grafit? Pročitajte.

Zato preporučujem da „There’d Better Be A Mirrorball” prvenstveno gledate. Spot pruža fantastičan audio-vizuelan doživljaj i prikriva nedostatke same pesme, zatim, može poslužiti kao fantastičan saundtrek za putovanja, gledanje u zvezde – ili kad biste najradije da pustite Tomu Zdravkovića, ali da ispadnete kul.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.