40. Beogradski džez festival od 24. do 28. oktobra – prve zvezde Cécile McLorin Salvant i Buena Vista All Stars!

Beogradski džez festival, naša najstarija i međunarodno najistaknutija džez manifestacija, ove godine slavi 40. rođendan. Ovaj redak jubilej, čak i u svetskim okvirima, poklapa se sa proslavom još tri značajne godišnjice. Dom omladine Beograda, institucija koja je pokrenula i organizovala sva izdanja festivala, slavi 60 godina postojanja. Ovo će biti 20. izdanje u novijoj istoriji manifestacije, koja je posle 15 godina pauze pokrenuta 2005. godine, a 10. put će se održati Srpski Showcase, predstavljajući najbolje od mladih snaga viđeno na festivalu počev od 2015. godine, kada je ovaj program, kojim festival promoviše srpske džez umetnike, ustanovljen.

Četiri jubileja obeležiće slavljenički program manifestacijekoncipiran ambiciozno i u nešto drugačijem formatu, ali zadržavajući  osnovne umetničke karakteristike koje su festival postavile na svetsku džez mapu i preporučile za članstvo u uglednoj Evropskoj džez mreži, kao jedinog iz Srbije. Ove godine čak dve večeri Beogradskog džez festivala biće održane u MTS dvorani – svečano otvaranje i zatvaranje manifestacije, sa reprezentativnim programom za ljubitelje džeza i kvalitetne muzike uopšte. Program u Domu omladine Beograda u osnovi je zamišljen kao evociranje uspomena na naznačajnije momente u istoriji manifestacije od njenog obnavljanja 2005. godine.

40. Beogradski džez festival, od 24. do 28. oktobra 2024.
40. Beogradski džez festival, od 24. do 28. oktobra 2024.

Beogradski džez festival i dalje je međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 40. Beogradskog džez festivala (početna cena je 5.000 RSD, komplet važi za 10 koncerata u glavnom programu) već je u prodaji preko eFinity sistema i onlajn. Zamena vaučera glavnog programa 40. BDŽF za ulaznice počinje 1. oktobra 2024. godine, na svim eFinity prodajnim mestima.

Cécile McLorin Salvant
Cécile McLorin Salvant // foto: Karolis Kaminskas

Za početak najavljujemo dva koncerta, koja će obeležiti prvi i poslednji dan programa.

Na otvaranju manifestacije, 24. oktobra u MTS dvorani, premijerno u Beogradu predstavljamo vodeću svetsku džez pevačicu današnjice, američku divu Sesil Mekloren Salvant (Cécile McLorin Salvant)! Sesil je dobitnica tri uzastopna Gremija za najbolji vokalni džez album, a još šest puta je bila nominovana za ovu najvažniju nagradu američke džez industrije. Takođe je višestruki dobitnik nagrade za najbolju pevačicu u glasanju Udruženja džez novinara (Jazz Journalists Association), kao i u godišnjem izboru kritike magazina „DownBeat“. Nosilac je i „Granta za Genije“, fondacije Makartur. U njenom repertoaru organski se spajaju vodvilj, bluz, teatar, džez, barok, pop-rok i folklor. Neumorno istražuje američke i evropske muzičke riznice, otkrivajući bisere među retko izvođenim i zaboravljenim pesmama, ali je i nadahnuta autorka originalne, ponekad vrlo eklektične muzike. Razvila je veliku strast prema pripovedanju, ne štedeći da svaki stih okupa najdubljim emocijama. Obožava pesme sa jakim narativima, snažne dinamike i neočekivanih obrta, ispunjene humorom.

Buena Vista All Stars
Buena Vista All Stars

Finalni koncert, na zatvaranju 40. Beogradskog džez festivala 28. oktobra u MTS dvorani, izvešće Buena Vista All Stars, sa programom „ONE NIGHT IN HAVANA“. Sastav predvodi Ibrahim Ferer mlađi, sin slavnog kubanskog pevača istog imena koji je zlatnim glasom obeležio neke od najlepših pesama u filmu „Buena Vista Social Club“. U orkestru su zvezde današnje generacije kubanskih muzičara, a program pod nazivom „Jedna noć u Havani“ čine čuvene pesme sa albuma Buena Vista Social Club, iz repertoara Afro Cuban All Stars i solista koji su bili uključeni u početni projekat, kao i neki od najvećih klasika kubanske tradicionalne muzike.  Među pesmama koje će latino strašću ispuniti finale jubilarnog izdanja Beogradskog džez festivala biće „Chan-Chan“, „Dos Gardenias“, „El Cuarto De Tula“, „Candela“, „Siboney“, „Silencio“, „Donde Estabas Tú“ i „Quizás Quizás“. Buena Vista All Stars vodi publiku na uzbudljivo muzičko putovanje do Kube, predstavljajući zvuke, istoriju i kulturnu tradiciju najvećeg karipskog ostrva, stvarajući nezaboravno muzičko i vizuelno iskustvo na koje svim čulima reagujemo.

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu