Sutra je Svetski dan okeana – dođite na multimedijalni performans OKEANSK(((O)))SEĆANJE

Movement Research Belgrade i Kulturni centar Grad povodom Svetskog dana okeana predstavljaju performans pod nazivom OKEANSK(((O)))SEĆANJE. Po ceni od 500 dinara sutra u 19h u galerijskom prostoru kultnog centra u Braće Krsmanovića 4 možete prisustvovati nečemu lepom i nesvakidašnjem.

Kroz elektro-akustični zvuk, pokret, poeziju i video umetnost, umetnici će istražiti kvalitete i različite aspekte vode: kao fluidno, neprekidno kretanje, izvor zvuka, energije i meditativnog audiovizuelnog iskustva. Voda ss stalno kreće, a zvuk talasa nikada se ne zaustavlja. Okean nas grli svojim dubinama, a istovremeno drži da ne potonemo, dozvoljavajući nam da se spojimo sa njim i postanjemo jedno sa beskrajnim prostranstvom.

Preplavljeni se sećanjem i osećanjem, uz muziku, ples, stihove i sliku vodi nas kroz nijanse ‘tamnog azura, sjajnocrne plaveti, tirkiza, purpura, prozirno ljubičastog, zelenkasto-ružičastog, olovnoplavog, ultramarina i smaragda’, u okeanske prostore gde možemo slobodno da dišemo.

Okeansko sećanje performans u KC Grad
Okeansko sećanje performans u KC Grad

Ko, šta i koliko dugo?

Zvuk – Goran Lončarević / HTON, endléa
Poezija – Ivan Marinković / HTON (na odabrane stihove iz zbirke “Marinizmi” Slobodana Tišme)
Pokret – Olga Uzikajeva, Rade Obradović
Video – Maksim Koroljov
Trajanje: 60′

O izvođačima

HTON je zvučna eksploracija dubokih egzoteričnih i ezoteričnih prostranstava, Ivana Marinkovića i Gorana Lončarevića.

Maksim Koroljov je operator neuronskih mreža i digitalni umetnik, sa generativnim i degenerativnim artom u centru njegovih interesovanja.

Rade Obradović je multidisciplinarni umetnik i plesač koji koristi svoje snove, nesvesno, animalističko, ljudsko, individualno i kolektivno iskustvo u svom radu. Stvara organski, pitajući i odgovarajući u datom trenutku.

Olga Uzikaeva je samostalna umetnica – plesačica, glumica i koreografkinja. Njena kreativna praksa zasniva se na kolaborativnom duhu – kontinuirano sarađuje sa umetnicima iz različitih oblasti: vizuelne umetnosti, videa i zvuka, stvarajući hibridne performanse i zajednička iskustva. Olga sarađuje sa srpskim i međunarodnim umetnicima na interdisciplinarnim i koreografskim projektima koji se odvijaju u Srbiji i inostranstvu.

endléa / 夜明けを残す je drone/ambijent projekat sibirskog zvučnog umetnika. Počev od 2019. godine, endléa stvara različite podvrste drone i ambijentalne muzike, koristeći modularne sintisajzere, terenske snimke i tejp lup procese spojene sa širokim spektrom akustičnih instrumenata.
Glavna ideja projekta je proučavanje uticaja zvučnih oblika i stanja na ljudsku svest, kao i istraživanje zvuka kao kristalizovanog fragmenta vremena, uz pomoć kojih možete uroniti dublje u sebe i preispitati neophodne aspekte života.

Mi svakako znamo gde ćemo provesti hump day.

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu