Poslastica za ljubitelje minimalističkog zvuka – festival „Šare i šavovi” 2. novembra u Bioskopu Balkan

Ansambl za drugu novu muziku proslavlja 47. rođendan festivalom „Šare i šavovi” koji će se održati u tri grada – Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu – uz promociju novog albuma „Ovo nije Op. 1”, ekskluzivne koncerte, izložbe, razgovore i ugledne goste.

Festival u Beogradu održaće se u četvrtak 2. novembra od 15h u Bioskopu Balkan, uz besplatan ulaz.

Šare i šavovi - Festival Ansambla za drugu novu muziku
Šare i šavovi – Festival Ansambla za drugu novu muziku

Na dan otvaranja festivala u bioskopu Balkan na svim digitalnim platformama i na CD-u u limitiranom tiražu pojaviće se novi album ADNM-a „Ovo nije Op. 1”, u izdanju Pop Depresije. Na albumu se nalaze kompozicije domaćih i stranih autora: Pavela Karmanova, Andreja Negića, Dragoljuba Ilića Ilketa, Nila Kembela, Ulija Getea i Miroslava Miše Savića.

Gosti festivala značajni su predstavnici minimalističke muzike: kompozitorka Meri Džejn Lič (SAD) i kompozitor i pijanista Alfonso Peduto (SAD/Italija). Njihovi portreti će biti predstavljeni rečju i muzikom, a razgovore će voditi Ivana Prica i Ivana Ljubinković.

Tokom festivala biće izvedena dela Terija Rajlija, Stiva Rajha, Majka Olfilda, Meri Džejn Lič, Alfonsa Peduta, Miroslava Miše Savića – uz gostovanje i naraciju Zijaha Sokolovića.

Festivalski program obeležiće i važne godišnjice: na beogradskom koncertu u fokusu je 50 godina od prvog izdanja čuvenog albuma „Tubular Bells” britanskog kompozitora Majka Olfilda, kao i 70 godina od njegovog rođenja, a na novosadskom koncertu 21. novembra u Sinagogi osamdeseti rođendan Gevina Brajersa. Par dana kasnije ANDM odlazi na proslavu Brajersovog rođendana u Liverpul, gde se koncertu pridružuje i sam slavljenik. Na programu poslednjeg koncerta u Narodnom muzeju u Zrenjaninu 14. decembra izvodiće se dela srpskih, evropskih i američkih predstavnika mimimalističkog muzičkog pravca, a koncertu će prethoditi vođenje kroz postavku posvećenu 20. veku.

Festival je osmišljen kao platforma za širi spektar delovanja u našoj sredini. Imajući u vidu brojne druge festivale ovog tipa u Evropi, koji muzički minimalizam plasiraju kao jedan od komercijalnih elektronskih žanrova, naš koncept je usmeren pre svega prema umetničkim i estetskim kriterijumima i uklapanju minimalističke muzike u sve više narastajući mega žanr „nove savremene klasike”. Festival se održava u trenutku kada se navršava sedam godina od ponovnog okupljanja ansambla 2017. ali i 47 godina od njegovog osnivanja i ima posebno značenje zbog činjenice da će se 2024. u Beogradu održati jedan važan skup, sastanak asocijacije Society for Minimalist Music, koja se organizuje bijenalno i koja prati evropsku i američku minimalističku muzičku scenu.

ADNM - Ovo nije Op 1
ADNM – Ovo nije Op 1

Kompletan program za 2. novembar u bioskopu „Balkan”Balkan

15:00 Preslušavanje CD-a „Ovo nije Op. 1“ uz koktel
izdanje: Pop Depresija

16:00 Promocija CD-a Ovo nije Op. 1
moderatorka: Ana Ćirica
učesnici: Ivana Prica (muzikološkinja), Dragoljub Ilić Ilke (kompozitor i član ADNM), Miroslav Miša Savić (kompozitor i član ADNM), Ivan Lončarević (izdavač)

17:00 Izložba: Retrospektiva rada Ansambla za drugu novu muziku
Kroz izložbu vas vodi: Miroslav Miša Savić

18:00 Portret kompozitorke Meri Džejn Lič/Mary Jane Leach (SAD)
Lake Eden, ADNM

18:45 Majk Olfild/Mike Oldfield – Dragoljub Ilić Ilke „The Old Field/Tubular Memories”
Obeležavanje 70. rođendana Majka Olfilda i 50 godina od prvog izdanja Tubular Bells, ADNM

19:00 Portret kompozitora i pijaniste Alfonso Peduto (SAD/Italija)
Razgovor vodi Ivana Ljubinković (muzička novinarka); izbor iz kompozitorovog opusa izvodi Alfonso Peduto

19:45 Stiv Rajh/Steve Reich „Clapping music“ ADNM: Nataša Penezić i Miroslav Miša Savić

20:00 Miroslav Miša Savić: Ovo nije Op. 1, ADNM
narator: Zijah Sokolović

Teri Rajli/Terry Riley „In C”, ADNM i gosti:
Vuk Stevanović, bas gitara
Petar Stevanović, truba
Milorad Balić, vibrafon
Igor Hadžić, violina
Aleksandra Milinović, violina
Dušan Mamula, bas klarinet
Đorđe Kujundžić, bariton saksofon
Dušan Petrović, saksofon

Mary Jane Leach
Mary Jane Leach

 

Vidimo se tamo – ptičurina voli ovakve stvari.

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu