Obojeni program otvara ovogodišnje leto u muzeYU

Ove godine sezonu koncerata u amfiteatru kod fontane ispred Muzeja Jugoslavije i Kuće cveća otvara Obojeni program. Zapratite Facebook event radi više informacija i eventualnih izmena sadržaja, a mi vam prenosimo originalnu objavu:

Pozivamo vas da zajedno otvorimo sedmo LETO U MUZEYU, rokenrol spektaklom kakav samo može da priredi bend Obojeni program. Koncert počinje u 19 časova u Fontani na muzejskom platou, ulaz je slobodan!

Obojeni Program postoji četiri decenije i od prvog dana nametnuli su se kao sastav sa autentičnim muzičkim izrazom. Pored toga što su jedan od najistaknutijih regionalnih bendova, u jugoslovensku istoriju upisali su se kada su predstavljeni u emisiji legendarnog Džona Pila na BBC radiju, ali i kao bend čiji je spot za pesmu „981” emitovan na MTV-u u emisiji „120 minuta“. Verujemo da je navedeno dovoljno razloga da njihov nastup postane značajan deo kolekcije Muzeja Jugoslavije.

Obojeni program - leto u muzeYU
Obojeni program – leto u muzeYU 2024.

Od 1980. godine do danas kroz bend je prošlo bar pedeset muzičara, a frontmen Branislav Babić Kebra jedini je član originalne postave. Pored njega današnji Obojeni program čine Ilija Vlaisavljević Bebec na bas gitari i bubnjar Vladimir Cinkocki Cina, a nedavno im se pridružio i basista Miodrag Ristić Miki. Kamen temeljac zvuka benda bio je Novi talas – fuzija zvuka panka, roka i fanka; muzički pravac koji je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka osvajao britansko i američko tržište. Svakako to je bio jedan od najproduktivnijih perioda istorije jugoslovenske muzike u kojem su se preplitali različiti žanrovi u skladu sa tadašnjim tendencijama zapadne muzičke produkcije.

Ipak, Obojeni program uspeo je da ostane relevantan i uticajan sastav sve do danas. Zbog toga znamo da ćete doći da obeležimo Dan mladosti jer mislite da je svaka definicija gubitak slobode, jer verujete da će ovaj nastup biti slobodan i nestvaran i znate da ćete doživeti čarobna osećanja, a pre svega jer se svi još uvek nečem dobrom nadamo!

Obojeni program
Obojeni program, Belgrade Beer Fest 2023. // foto: Iva Tanacković

Već sedam godina tim Muzeja Jugoslavije, koji čine Dušan Jevtić i Sara Sopić, uspešno realizuje program LETO U MUZEYU sa idejom da ga kroz različite događaje afirmiše kao mesto za druženje i zabavu, ali i da testira mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona. Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni, kao i mladih bendova koji tek pretenduju da se upišu u istoriju. Ova podrška važan je aspekat jugoslovenske omladinske kulture koju Muzej nastoji da baštini.

Zapratite Ptičicu