Kralj Čačka u Amerikani za kraj godine – ako niste bili na predstavi, a i ako jeste

Prvi put od jula 2021. godine Kralj Čačka sa bendom nastupa u Beogradu. Mesto dešavanja je kao i obično Dom omladine Beograda, sala Amerikana, vreme – četvrtak 29. decembar od 20h. Kažu da je vreme za promene i u skladu sa tim evo novih planova, novih ljudi i novih pesama. Uz Kralja Čačka na bini će biti standardna ritam sekcija Miladin Stojković (kontrabas, bas) i Filip Tančić (bubanj, perkusije), uz doprinos maestra Saleta Sedlara na klaviru i električnoj gitari. Možda bude gostiju, možda bude iznenađenja – u svakom slučaju biće nešto posebno i lepo.

Ulaznice su u prodaji po promo ceni od 1200rsd do kraja novembra, redovna cena karte je 1500 i na dan koncerta 2000rsd. Karte su u prodaji preko tickets.rs mreže, na blagajni Doma omladine i online.

Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pesnik i muzičar rođen u Čačku, sa stalnom adresom u Beogradu već nekoliko decenija. Na FLU diplomirao je 2004. godine, a kao slikar najčešće se izražava kroz akvarel. Kao pesnik objavio je zbirku „Na margini“ (Lom, 2016), a kao muzičar dva albuma („Zemlja snova“ krajem 2016. i „Spusti svetlost na put“ krajem 2018). Album „Spusti svetlost na put“ slušaoci radija Beograd 202 proglasili su najboljim u 2018. godini. Dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici.

Kralj Čačka 2021.
Kralj Čačka,  Provetravanje na Dev9t, 2021. // foto: Iva Tanacković

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona, a Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: „Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena.“

 

YouTube player

Ugledni pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na muziku i poeziju Kralja Čačka za „Jutarnji list“ je napisao: „Spusti svetlost na put je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.“

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.