Kaleidoskop kulture u Novom Sadu počinje prvog septembra

Peti Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, počinje za dva dana – 1. septembra i do 4. septembra će obuhvatiti više od 80 umetničkih programa, na 27 lokacija u novosadskom Distriktu (Bulevar despota Stefana 5).

Publika će pratiti programe na izvođačkim i muzičkim scenama, dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima u Distriktu, poput Fabrike, Radionice, Biroa, Skladišta, ali i Gvožđare, Lančare, gde nas očekuju 22 izložbe, 12 filmskih projekcija, kao i 22 koncerta, različiti performansi, tribine i paneli, koji okupljaju 400 umetnika iz 40 zemalja.

Kaleidoskop kulture otvaranje 1-4. septembar 2022.
Kaleidoskop kulture otvaranje 1-4. septembar 2022.

 

„Autokorekt”

Otvaranje najveće smotre umetničke produkcije u ovom delu Evrope, kroz pet vrsta umetnosti obeležiće jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi „Autokorekt” umetničkog kolektiva „Karakatag” koja se prostire duž 300 kvadratnih metara na fasadi Fabrike.

Svojim medijskim sadržajima i kretanjem, sistem robotizovanih mašina i uređaja stvara specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu, a prolaznici će na ovaj način biti uključeni u magičnu koreografiju.

 

22 izložbe

Radionica, Fabrika, Gvožđara, Biro, Skladište, Lančara, kao i otvoreni prostori nadomak pomenutih objekata, biće mesto za 22 izložbe, kojima će program i zvanično početi u 19 sati.

Kroz vizuelnu umetnost predstaviće se evropski i regionalni stručnjaci iz oblasti scenskog dizajna, umetnici mlađe generacije studenata Akademije umetnosti, najbolji mladi fotografi iz 36 zemalja, stručnjaci iz oblasti video-igrica koji povezuju nauku i umetnost, novomedijski umetnici poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije, Gorana Despotovskog, ali i evropski priznati novosadski slikari Petar Mirković, Boris Lukić i Tadija Janičić, kao i francuski savremeni slikari.

 

Vremenska kapsula

U izvođačkoj umetnosti, prvog dana Kaleidoskopa kulture, dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupiće sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji će biti umetnički i kritički odgovor na čuveni slet – „Nasuprot vetru – odgovor na slet” na Izvođačkoj sceni 1, dok će na Izvođačkoj sceni 2, sat kasnije biti izvedena predstava „Sofia” Bitef teatra.

Performans „Vremenska kapsula” publika će pratiti pored Kulturne stanice Liman. Takođe, do 4. septembra na otvaranje Kaleidoskopa kulture dolazi i proslavljeni švedski koreograf japanskog porekla, Satoshi Kudo, ali i vodeći regionalni plesni ansambli, poput Nacionalnog baleta Severne Makedonije, Bitef teatra, Zagrebačkog plesnog centra i drugih.

 

Muzički program

Prvo veče biće obeleženo i nastupom Borisa Kovača na Muzičkoj sceni 1, di-džeja Filipa Grujića, sastava Vladimir Samardžić Trio + 1 i beogradskog sastava Vrooom na Muzičkoj sceni 2. U objektu Proizvodnja nastupiće Turbo trans turisti, makedonski sastav 21 vek, kao i bend Zauvar, a do 4. septembra nastupiće i Apocalyptica, Hercules and Love Affair, Pocket Palma, Republica, LP duo, Dragon’s Fuel, Novo lice udaraljki, di-džej Zakiri, di-džej Traumer, Brainstorm & Dance, Reci cimet, Short Reports, Tidal Pull, di-džej Vukašin Vojvodić, di-džej Voja Killo Killo, Prisoners of Surprise, Fusion Masters, Yugo Bleja, Natalieé, Manivi, A.N.D.R. x Retrospektiva, SevdahBABY, Jana Vuković, Iva Lorens, Ata, Galatheia i Tam.

Prvog dana Kaleidoskopa kulture, biće prikazan remasterizovan film „Neka druga žena” kod Češkog magacina, kao i „Gejm” i „Ne igraj na Engleze”, koji će biti prikazani kod studentskog doma Živojin Ćulum.

Program će se nastaviti do 4. septembra u Distriktu, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja možete pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan. Saobraćaj će biti zatvoren do 6. septembra na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta – oko košarkaškog terena.

Zapratite Ptičicu

Napomena

Ptičica je skroz nedovršena, više puta je bila na pauzi,  ali više nema izgovora. Činimo sve da bi izgledala kako treba u skorije vreme i kako bismo vam pružili najbolje moguće iskustvo i pristup kvalitetnim koncertnim fotografijama, kao i recenzijama albuma, intervjuma i tako dalje.