Električni orgazam u subotu u DOB obeležava 40 godina od izlaska albuma „Lišće prekriva Lisabon”

Jedan od najznačajnijih rok bendova regiona, legendarni Električni orgazam, održaće ove subote, 17. decembra od 21 sat ekskluzivni koncert u beogradskom Domu omladine, kojim će obeležiti 40 godina od objavljivanja kultnog drugog albuma „Lišće prekriva Lisabon”.

Pored seta pesama sa slavljeničkog albuma, na repertoaru će se naći i svi najveći hitovi benda, kao što su: „Igra rokenrol cela Jugoslavija”, „Da si tako jaka”, „Svečane bele košulje”, „Bejbe ti nisi tu”, „Zlatni papagaj”, „Nebo”, „Seks, droga, nasilje i strah”, „Kapetan Esid” i mnogi drugi. Koncert će trajati preko dva sata, čime će legendarni bend prirediti jedinstvenu muzičku poslasticu svim iskrenim ljubiteljima pravog rok zvuka koji žele da budu deo antologije.

„Jako se radujemo što ovu mini-turneju završavamo baš u Beogradu, gradu u kom je i nastao album Lišće prekriva Lisabon. Koncerti u Beogradu su za nas uvek najemotivniji i drago nam je što je i ovaj put interesovanje publike veliko. Za Dom omladine i Amerikanu nas vezuje mnogo lepih uspomena, jer smo tu održali neke antologijske koncerte. Daćemo sve od sebe da napravimo pravu rokenrol feštu i priredimo još jedan koncert za pamćenje ”, izjavio je frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile pred predstojeći koncert.

„Ploča Lišće prekriva Lisabon je jedno od skrivenih remek-dela jugoslovenskog rokenrola”, kaže muzički kritičar, publicista i urednik muzičkog programa DOB-a Dragan Ambrozić i dodaje da je ovaj album bio najviši umetnički izraz legendarnog benda.

Takođe muzički stručnjak Zorica Kojić smatra da su tekstovi sa pomenutog albuma bili duboka filozofija, na visokom nivou umetnosti.

Srđan Gojković Gile na proslavi 40 godina Električnog orgazma, decembar 2021.
Srđan Gojković Gile na proslavi 40 godina Električnog orgazma, decembar 2021. // foto: Iva Tanacković

„Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima”, seća se Gile.

Sam album se temeljio na introspektivnim temama otuđenja, usamljenosti i paranoje, što je Dušan Vesić, rok novinar i publicista, u svojoj knjizi „Bunt djece socijalizma” opisao kao novi stepen urbane beskompromisnosti.

Album veoma poetičnog naslova je snimljen u studiju „Tivoli” u Ljubljani uz pomoć producenta Tonija Jurija, a u novoj postavi sa Jovanom Jovanovićem Grofom na basu i povratnikom iz vojske Goranom Čavajdom Čavketom na bubnjevima, dok su Ljubomir Jovanović Jovec na gitari, Srđan Gojković Gile na gitari i vokalu i Ljubomir Đukić Ljuba na klavijaturama i vokalu činili nukleus savršeno usvirane grupe.

Električni orgazam promo
Električni orgazam promo // foto: Vasilije Savić

Zanimljivo da je sam album „Lišće prekriva Lisabon“ doneo post-pank zvuk u Jugoslaviju i dobio odlične kritike u medijima od stručne javnosti, ali tek kasnije je dostigao kultni status i kod publike, dok je u trenutku objavljivanja predstavljao pravu avangardu.

„Usuđujem se reći da je objavljivanje albuma Lišće prekriva Lisabon jedan od najsmelijih diskografskih poduhvata od strane jedne velike diskografske kuće (Jugoton), u ovom slučaju najveće u bivšoj državi. To je moćan zapis jedne neponovljive, lude muzičke avanture, album kakav retki bendovi mogu snimiti samo jednom u životu, a započnemo li priču o art-roku na ovim prostorima, onda Lišće prekriva Lisabon ne možemo zaobići”, zaključuje muzički novinar Zoran Stajčić (Ravno do dna).

Ulaznice za beogradski koncert Električnog orgazma, koji će ove subote, 17. decembra biti održan u jednoj od najlepših koncertnih sala prestonice, sali Amerikana Doma omladine, u prodaji su po pretprodajnoj ceni od 2000 rsd na svim prodajnim mestima Ticketsa, kao i onlajn.

Ako se ne rasprodaju ranije ulaznice će na dan koncerta koštati 2500 rsd,

YouTube player

 

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu