Enter Shikari u Beogradu- kritika stvarnosti u bojama duge

U ponedeljak nam se, što bi mladi rekli, manifestovao Enter Shikari po drugi put međ’ Srbima. Ne. Ovoga puta međ’ Srbima i Rusima. Ako bismo koristili sličnu analogiju u vezi sa njihovom muzikom – uopšte ne bi zvučalo otrcano reći da se ona nalazi međ’javom i med’ snom. Šarena, oštra kritika društva. Plesni ritmovi sa ubistvenim rifovima. Gorko i slatko, isprepletani do nivoa totalnog haosa – nekim čudom, kontrolisanog. Kad bolje razmislim, trinaesti koji nije petak je baš idealan datum za njih.

Imam fotografiju setliste. Raspevani momci su ovlaš škiljnuli. Jedna mlada Ruskinja pokriva ekran mog telefona – želeli bi da ih bend iznenadi. S razglasa idu hitovi osamdesetih – Africa, Jump, Gold. Nije izostala ni Never Gonna Give You Up koju cela ??Amerikana** peva u horu. Uskim prostorom ispred bine trčkaraju roudiji – jedan pomera moju jaknu u strahu da bi neki vatreni obožavalac mogao da baci pivo i da je isprlja. Na trenutak sam pomislila na DJ koja mi je uništila skup ranac na događaju gde sam bila unajmljeni fotograf. Kulturnim ljudima su tuđe stvari važne koliko i sopstvene, jasno im je da lova nužno ne raste na drveću i da to drveće ne mlatimo tokom sezone mucu jabuka.

Koncert počinje jednim od ovogodišnjih singlova, (pls) set me on fire. Svetla toliko blješte da ne možemo dobro ni da vidimo frontmena Roua Reynoldsa, ali čujemo ga kako zajedno sa basistom Chrisom Battenom moli nekoga ili nešto da bude njegov plameni ljiljan i da ga zapali. Izvedba je isto tako epic kao i na studijskom snimku, a graktanje publike dodaje čitav hor iz starogrčkih tragedija numeri gde se autor gotovo svađa sa samim sobom, glasovima nežnog poete i čoveka koji je na putu ka samouništenju. I ponovo se pitam: da li je ovo zaista ljubavna pesma ili bi motive, kao u nekoliko dobro zamaskiranih tekstova Sheryl Crow, trebalo da shvatimo kao sopstvenu nezdravu, toksičnu vezu sa Zemljom?

Please, note that I’m currently translating this concert review to English AND that we also liked Lake Malice so much that we will make sure to review them separately. There are not enough hours in a day and we still owe other bands’ fans some juicy content as promised.

P.S. Connected je bio ljubav na prvi pogled jer su uzdrmali publiku teške apstrakcije i alternative kod nas. Honeycomb izgleda puca mnogo, mnogo više. Već znate da Ed Sheeran dolazi u Srbiju u avgustu, zar ne? E pa, nadamo se da to nije sve!

Galerija fotografija

Novo na Ptičici

Zapratite Ptičicu